Sörf Nedir? Kitesurf Yapmalıyım Windsurf mü?

Görsel ve yazılı medya organlarının spor bilincini oluşturmak için yaptığı haberleri arttırmasıyla hemen hemen herkes sporu hayatına bir şekilde sokmayı başardı. Henüz harekete geçemeyenler ise “Bunu en eğlenceli nasıl yaparım?” sorusunun cevabını arıyor. Hal böyle olunca, değişen tatil anlayışıyla da beraber spor ve tatili bir arada yapabilmek artık çok moda! Son zamanlarda popülerliğini en çok arttıran sporların başında ise sörf geliyor. Gelin bu yazımızda sörf sporu ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizlere aktaralım; Sörf rüzgarla dans etmenin en eğlenceli ve aksiyon dolu yoludur. Kendinizi rüzgara emanet edin ve gerisini düşünmeyin. O size doğru yolu gösterecektir ? Kendinizi doğanın kalbinde hissetmek için daha iyi bir yol olmasa gerek. Deniz, güneş ve rüzgarın tatlı uyumu. Daha ne olsun? Teknik olarak anlatmak gerekirse de sörf; genel olarak kıyıya yaklaşan yüksek boyutlu dalgalar üzerinde ya da rüzgâr gücünün yeterli seviyede olduğu ortamlarda değişik boyutlardaki tahta, tahtaya ilave olarak yelken veya paraşüt ile yapılabilen bir su sporudur.
  • Tahtaya eşlik eden ekipman yelken olduğu zaman Windsurf,
  • Paraşüt olduğu zaman da Kitesurf ya da Kiteboard adı veriliyor.
Şimdi birbirinden farklı iki disiplin olan bu sporları biraz daha detaylandıralım;
  • Windsurf
Windsurf yani Rüzgar Sörfü kişiye sonsuz deniz ve doğanın güzelliklerini sunduğu kadar sarfettirdiği efor ile de vücudu oldukça forma sokan tam bir doğa sporudur. Adından da anlaşılacağı gibi klasik sörf tahtasına(board) yön verebilmek için vücut ağırlığımız ve rüzgarın gücünü kullanırız. Tabi dümen kontrolü için sörf tahtasına tutturulmuş yelkenlere de ihtiyacımız vardır. Ellerimizle bu yelkene tutunarak rüzgarın ve dalgaların durumuna göre tahtamıza yön verir ve devrilmeden sürüşümüze devam ederiz.  Yapılış şekli dikkate alındığında, su kayağı, kaykay ve snowboard ile bir çok ortak yönü bulunan bir spordur da diyebiliriz. Rüzgar sörfü ilk olarak 1970 yılında spor olarak kabul edilmiş, ve aktif olarak yapılmaya başlanmıştır. Yüksek oranda vücut direnci isteyen bu spor yapıldıkça vücut dengeniz artar ve kas-iskelet sisteminiz oldukça gelişir. Ayrıca kendinizi ilerlettikçe de özgüven aşılayarak kendinize olan inancınızı arttırır. İlk etapta öğrenebilmek için mutlaka bir kurumdan ders almanız gerekmektedir. Zira kendi başınıza öğrenmeye kalktığınızda istenmeyen yaralanmalarla sonuçlanabilir. Kısa bir karada teorik eğitimden sonra hemen suda eğitimlere başlayabilirsiniz. Eğitim malzemeleri hafif yelkenler ve büyük dengeli boardlardan oluştuğu için yelken kaldırma ve dengede durma sorunu minimize edilmiş olur. Böylece windsurf’ün temel prensipleri öğrenilip kolayca geliştirme aşamasına geçilebilir.
  • Kitesurf/Kiteboard
Kitesurf/Kiteboard ise daha yüksek hız, daha fazla adrenalin ve büyük sıçrayışlar vaad eden, vücut gücüne daha az ihtiyaç duyduğunuz bir spordur. Vücuda bağlı büyük bir uçurtmayı, iplerin bağlı olduğu bar (çubuk) yardımıyla kontrol edip su yüzeyinde kayılarak yapılır. Su kayağı, snowboard, sörf, paraşüt gibi sporların bir karışımı da diyebiliriz aslında fakat tabi ki doğanın en güçlü silahlarından biri olan rüzgara meydan okuyarak yapılan bu spor bizim tanımlamalarımızın çok daha ötesinde ? Dünyada 15-20 yıldır popülerliğini sürdürmekte olan bu spor ülkemizde son 10 yıldır gelişmekte olup hızla popülerliğini arttırmaktadır. Rüzgar sörfünde olduğu gibi bunda da başlangıç aşamasında mutlaka eğitim almalısınız. Ülkemizde Kitesurf için elverişli plajlar mevcut olup hemen hemen hepsinde bu sporun eğitimini veren okullara da ulaşabilirsiniz. Kitesurf yapabilmek için sanılanın aksine kuvvetli kaslara ihtiyacınız yok ? Karada yaptığınız teorik eğitimden sonra sudaki eğitimlerinizi tamamlayıp yapmanız gereken pratik, pratik ve pratik! 1 haftanın sonundaki gelişiminize siz de inanamayacaksınız! Her iki sporu da ana hatlarıyla anlattıktan sonra gelin en çok merak edilenleri yanıtlayalım;
  • Tehlikeli mi? Boardunuzu, yelkeninizi, paraşütünüzü alıp hop diye sulara açılırsanız evet tabi ki tehlikeli. O yüzden yukarıda da belirttiğimiz gibi en önemlisi eğitim. Uygun ekipman, alanında uzman eğitmenlerle riski sıfıra kadar indirebilirsiniz.
  • Ne kadar zamanda öğrenirim? Güzel bir haberimiz var! Her iki sporu da öğrenebilmek için haftalarınızı, aylarınızı ayırmanıza gerek yok. Windsurf temel eğitimi 6, Kitesurf/Kiteboard temel eğitimi ise 8 saat. Yani ortalama 4-5 güne tekabül ediyor. Ancak bu bahsettiğimiz süreler tabi ki tek başınıza seyir yapabileceğiniz temel seviyeler. Dilerseniz temel eğitiminizi tamamladıktan sonra geliştirme eğitimleri de alabilirsiniz. Sonrası sabır, azim ve bol pratik!
  • Yaş sınırı var mı? Windsurf yapabilmek için yaş sınırı 7, Kitesurf için ise 10’dur. Her iki sporu yapabilmek  için de belirlenmiş bir üst yaş sınırı yok. Bu konuda sınır tamamen kendinizsiniz. Biz sahillerde 60 yaşında rüzgara meydan okuyanları gördük, bizden söylemesi ? Ancak eğitimlere katılabilmek için 55 yaşı aşmamış olmak gerekiyor.
  • Çok pahalı mı? Son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmaya başlamasıyla beraber eğitimler de anlaşılır düzeylere gelmiş durumda. 6 saatlik ve 8 saatlik temel eğitimler ortalama herkesin satın alabileceği seviyede. Bu eğitimleri konaklama + yeme-içme + eğitim şeklinde paket program olarak aldığınızda çok daha avantajlı oluyorsunuz. Sonrasında geliştirme eğitimleri de ortalama 250-300 TL arasında gidip geliyor. Esas maliyetli olanlar ekipmanlar ancak bu sporları profesyonel olarak yapmayacaksanız ekipmanları satın almanıza gerek yok. Uygun fiyatlara kiralama seçenekleri mevcut.
  • Başladıktan sonraki sezonda öğrendiklerimi unutur muyum? Bu sporları yapmak bisiklete binmek gibidir. Her şeyi unuttuğunuzu zannettiğiniz anda bile board’un üzerine ilk çıktığınız anda bütün bilgileriniz tazelenecektir. Tekrardan temel eğitim almanıza gerek kalmaz.
Kafalara en çok takılan soruları da yanıtlayabildiysek kısa bir de karşılaştırma yapalım;
  • Daha az yorulmak isteyenler için; Kiteboard. Windsurf yelken hakimiyeti, dengede durabilme konularında çok daha fazla vücut kondisyonu gerektirirken, kitesurf paraşütün de yardımıyla daha az efor ile ilerleyebilmenizi sağlar.
  • Daha kısa zamanda öğrenebilmek için; Her iki disiplin için öğrenme süreleri ortalama olarak aynıdır. 2-3 saat oynamalar olur ancak hızla sudaki çalışmalara geçmek istiyorum teori kısmı az olsun derseniz windsurf sizin için daha uygun olacaktır.
  • Daha fazla hız isteyenler için; Her iki sporda da ortalama aynı hızlara ulaşmak mümkün. Kitesurf daha yüksek sıçrayışlar, taklalar, 3. Boyut vaad ediyor. Windsurf ise daha hızlı slalomlar ve dalga boyunca sıçrayışlarla başka bir keyif. Yani bu alanda karşılaştırma yapmak da zor. Kaydedilen windsurf hız rekoru 96,4 iken bu rakam kite surf’te 103,1’dir.
  • Ekipmanımı alayım sırtıma yapayım sporumu diyenler için; Kitesurf. Boardunuzu kolunuzun altına, paraşütünüzü de sırt çantanıza atıp kolaylıkla yollara düşebilirsiniz. Windsurf malzeme ve ekipmanlarını taşımak içinse ekstra bir araca ihtiyaç duyarsınız. Bu anlamda kiteboard daha pratik bir disiplindir.
  • İstediğim her zaman yapabileyim diyenler için; baştan sona doğanın bize sunduğu imkanlarla yaptımız sporlar oldukları için hava muhalefeti mutlaka karşılaşacağımız bir etkendir. Ancak Kitesurf yapmak için Windsurf’e oranla daha az rüzgara ihtiyaç duyarız. Çevresel faktörler ise her iki spor için de son derece etkilidir.
Son olarak ülkemizde Kitesurf/Kiteboard ve Windsurf yapabileceğiniz noktalar;
  • Fethiye Çalış Plajı / Muğla
  • Alaçatı / İzmir
  • Datça / Muğla
  • Akyarlar / Muğla
  • Alanya / Antalya
  • Şile / İstanbul
  • Kerpe / Kocaeli
Öyleyse siz de zaman kaybetmeden tarafınızı seçin ve doğanın size sunduğu eşsiz güzelliklerle birlikte eğitiminizi tamamlayıp tatilinize anlam katın. Sevgilerle; Doğadayız Ekibi
İlgili Yazılar
Whatsapp