Özgürlüğü tek bir kelime ile tanımlayın desek bir çoğumuzun aklına ilk gelecek kelime “uçmak” olacaktır. Hangimiz gökyüzünde kanat çırpıp sonrasında süzülen kuşları kıskanıp onların yerinde olmak istemedik ki? Öyleyse size bir sır verelim 🙂 Bir kuş gibi özgürce gökyüzünde süzülebileceğiniz bir tavsiyemiz var: Yamaç Paraşütü! İddia ediyoruz, bir daha kendinizi bu kadar özgür hissedemeyeceksiniz!
Hava sporları dendiğinde akla gelen ilk aktivite şüphesiz ki yamaç paraşütü aktivitesidir. Yükseklik tutkusu olan insanların da yükseklik korkusu olan insanların da mutlaka deneyimleyip bu duyguyu bir kere de olsa yaşamak istediklerini dile getirsek abartmış olmayız. Yükseklik korkunuzu yenmenin, limitlerinizle yüzleşmenin daha keyifli bir yolu olmasa gerek 🙂
1980’lerin başında yapılmaya başlanan yamaç paraşütü kısa zaman içinde Türkiye’de yaygınlaşıp Ölüdeniz başta olmak üzere bir çok yerde yapılmaya başlanmıştır. Türk Hava Kurumu, Dünya Hava Oyunları’nın 1.sini Ölüdeniz’de düzenleyerek Türkiye’yi bu sporda dünyaya tanıtmak için bir adım atmıştır ve şu anda Ölüdeniz’de yamaç paraşütü bütün dünyaca tanınan ve öne çıkan bir spor olmuştur.
Söz konusu yüksekten yapılan bir aktivite olduğu için akıllarda ister istemez bazı soru işaretleri de olabiliyor: Nedir bunlar?
Yamaç paraşütü özel bir takım eğitimler aldıktan sonra bireysel de yapılabilir, eğitim almadan tandem uçuşlar da yapılabilir.
Nedir bu Tandem? Tandem uçuşlar bir pilot eşliğinde 2 kişilik uçuşlara denir. Araba kullanmak için ehliyet almanız gerektiği gibi yamaç paraşütü pilotu olabilmek için de bir dizi eğitimden geçmeniz gerekmektedir, eğitimler THK ve özel birkaç firma tarafından verilmektedir.
Gelelim merak ettiğiniz tandem uçuşun nasıl yapıldığına; Pilotunuzla beraber dağın yamacında hazır bulunursunuz. Pilotunuz ekipmanını kurup sizi de kendisine çelik terazi ile bağladıktan sonra uçuş için hazırsınız demektir. Pilotunuz hazırlıklarını tamamladıktan sonra size koş komutu verir ve koşarken kendinizi bir anda havada bulursunuz. 🙂 Bilinen yanlışlardan bir tanesi de paraşütün koşu esnasında veya sonrasında açıldığıdır. Siz koşmaya başlamadan önce pilotunuz paraşütü havalandırmış olur ve siz o şekildeyken koşmaya başlarsınız. Uçuş esnasında rüzgara bağlı olarak yükselmek mümkündür. Termik hava sayesinde uçuşa başladığınız yükseklikten daha yükseğe çıkabilirsiniz, ısınan hava yükseleceğinden ötürü paraşütünüze sıcak hava dolar ve yükselme gerçekleşir. Sonrasında süzülüş ve iniş gerçekleşir. Bu sırada siz harika manzaranın tadını çıkarırken pilotunuz uçuşu gerçekleştirir eğer ki uçuşunuza aksiyon katmak isterseniz tecrübeli pilotunuzdan akrobasi hareketleri yapmasını isteyebilirsiniz 🙂
Çok karıştırılan yamaç paraşütü ve serbest paraşüt aktivitelerini de ayırmaktan bahsedecek olursak; Bir çoğumuzun aynı zannettiği sporlar aslında çok farklı dallardır. Serbest paraşütte başlangıca atlayış denirken yamaç paraşütünde ise kalkış denir. Uçuş esnasında ise birisinde düşüş olarak adlandırılan duruma diğerinde süzülüş denir. Hem teknik olarak hem de hissettirdikleri anlamında birbirinden oldukça farklı sporlardır. Yamaç paraşütü sonsuz bir keyif vadederken, serbest paraşüt yüksek adrenalin vadeder.
Şimdi de kısaca yamaç paraşütü ekipmanlarını tanıyalım;
Kanat: Uçmanız için gerekli olan en önemli ekipman pek tabi ki kanattır özel üretim kumaşlardan ve polyesterden yapılmıştır içine hava dolmasıyla birlikte uçuş yapılabilmektedir
Kuşam: Pilot’un oturduğu kısma Kuşam ya da Harnes denir. Tahtadan veya plastikten bir oturma bölümü olur bir sırtlık, omuz askıları ve kolonlardan oluşur.
İpler: Kanadı ve Kuşam’ı taşıyan güçlü yapıya sahip iç maddesi kevlar dışı dacron ile kaplı ekipmandır. Kanadı ve Kuşam’ı taşıyan ipler rahat ayırt edilmesi için farklı renklerde olur.
Kolonlar: İplerle kuşam’ın birleştiği yerlerde kolonlar vardır bütün iplerin aynı anda kullanılmasını da sağlarlar.
Türkiye’de nerelerde yamaç paraşütü yapılabilir?
PAMUKKALE – Dinamit tepesi
ADIYAMAN – Nemrut dağı
KAŞ – Asas tepesi
DENİZLİ – Çökelez dağı
BOLU – Abant
FETHİYE – Babadağ
Dünyada nerelerde yapılır?
İSVİÇRE – Wengen
GÜNEY KORE – Danyang
SLOVENYA – Julian Alpleri
FRANSA – Hautes Alpes
Yamaç paraşütü aktivitesine yolcu olarak katılıp sonrasında eğitimini alıp bu sporu devam ettirmeye karar verebilirsiniz. Eğitimleri de seviye seviye ayrılmış olan bu spora yamaç paraşütü başlangıç eğitimi ile başlamanız gerekir. Her sporda olduğu gibi bunda da devamlılık ve disiplin çok önemlidir. Öncelikle p1, p2, p3, p4 ve p5 eğitimlerinizi tamamlayıp kendi başınıza uçabilecek seviyeye gelmeniz gerekmektedir. Sonrasında tandem uçuş pilotu olabilmek için de T1 ve T2 eğitimlerinizi tamamlamanız gerekir. Yamaç paraşütü eğitimleri başlı başına işlenmesi gereken ayrı bir yazı konusudur.
Siz de gökyüzünün maviliğinde kaybolmak, kısa bir süre için de olsa bütün düşüncelerinizden, kaygılarınızdan uzaklaşmak, bir kuş kadar özgür hissetmek istiyorsanız ister eğitimlerinizi tamamlayıp tek başınıza, ister herhangi bir eğitime gerek duymadan kendinizi pilotunuza emanet ederek uçmanın tadına varın. İlk kez deneyimleyecekler için Fethiye Babadağ noktasından yapılacak Yamaç Paraşütünü de şiddetle tavsiye ediyoruz 🙂
Sevgilerle,
Doğadayız Ekibi