7 Popüler Doğa Sporunu Birlikte Tanıyalım

Doğa sporları denince pek çok kişi gerek erişim zorluğu olduğunu düşündüğünden, gerek yeterli bilgiye ulaşamadığından, gerekse tehlikeli bulduğundan geri durmaktadır. Doğa sporlarında gerekli önlemler alındığında tehlikenin yolda yürümekten bile daha az olduğunu açıkladığımız Doğa Sporlarında güvenlik yazımıza da göz gezdirmenizi tavsiye ederiz. Algınızı tamamen değiştireceğine, kendinize en uygun doğa sporunu seçmek için araştırmalara başlayacağınıza eminiz! Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi insanların doğa sporlarından geri durmasının bir diğer sebebi de spor salonu konforuna alışmış kişilerin doğa sporlarının konforsuz olduğunu düşünmeleri ve kısıtlı alanda yapılabilecek olduğuna inanmalarıdır. Öyleyse bu yazımızda ülkemizde popüler ve aktif olarak yapılan doğa sporlarından bahsedip aslında düşündüğünüz gibi olmadığını açıklayalım; Hep söylenir ya; ülkemizin taşı toprağı altın! 3 tarafının denizlerle çevrili oluşu, 4 mevsimin tam anlamıyla yaşandığı iklim çeşitliliği, 7 farklı bölgenin kendine has bitki örtüleri ve coğrafi koşullarıyla Türkiye gerçek bir doğa sporları cenneti diyebiliriz. Hal böyle olunca “Deniz görmeden yaşayamam” diyeninden, “Bana aksiyon lazım” diyenine, “Göklerde kuş gibi süzülmek isteyeninden” “Benim öyle uçmakla, kaçmakla işim olmaz yürüyüş olsun yeter” diyenine kadar herkesin kendine uygun bir doğa sporu bulması mümkün. Hadi yapılabilecek doğa sporlarını ve uygun bölgeleri birlikte detaylandıralım: 1- RAFTİNG Bu doğa sporumuz adrenalin tutkunları için geliyor. Kızgın akan nehirlerde, birbirinden heyecanlı çavlanlarda kürek çekmek adrenalini doruklarda hissetmek için biçilmiş kaftan. Türkiye’nin akarsular bakımından oldukça zengin olduğunu düşündüğümüzde de Türkiye’de bu sporu yapmak hem çok keyifli hem de kolay ulaşılabilir olacaktır. Üstelik çeşitliliğin çok olması tek düzelikten çıkıp aktiviteyi farklı farklı nehirlerde denememize de olanak sağlayacaktır. Ülkemizde rafting yapabileceğimiz yerler ise;
  1. En teknik ve aksiyon dolu parkur; Dalaman Çayı: Fethiye, Marmaris, Bodrum gibi bölgelerden ulaşımın kolay olması sebebiyle en turistik rafting parkuru da diyebiliriz. Ortalama 12 km olan parkur 2 saat gibi bir sürede tamamlanabiliyor. Debinin yüksek olduğu dönemlerde aksiyonun da ikiye katlandığı bu parkurda rafting yapmanın tadını başka yerde alamayacağınızı söylesek abartmış olmayız.
  2. Günübirlik raftinçiler için; Melen Çayı: İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa gibi şehirlerimize yakın olması sebebiyle özellikle haftasonları günübirlik rafting turuna katılmak isteyenlerin tercihi olabilecek olan bu parkur oldukça eğlenceli ve stres atmak için birebir diyebiliriz.
  3. Karadeniz’in çılgın suları; Fırtına Deresi: Dünya Doğa’yı koruma vakfı tarafından “Korunması Gereken Yerler” listesine alınan bu parkur karadenizin eşsiz manzarası eşliğinde keyifli anlar vadediyor.
  4. Çılgın Nehir; Çorlu Nehri: Türkiye’nin en hızlı akan nehri olarak bilinen Çorlu Nehri, olimpiyatlara ev sahipliği yapmasıyla da tanınıyor.
  5. Macerası bol; Manavgat Nehri: Şelaleleriyle meşhur Manavgat Nehri’nde rafting yapmak Antalya’nın bunaltıcı sıcakğında serinlemek ve aksiyona doymak için güzel bir seçenek olabilir.
2- TÜPLÜ DALIŞ 3 tarafı denizlerle çevrili memleketimizde deniz sporu yapmak hiç de zor bir seçenek olmayacaktır. Uzayda boşluğunda yürümenin hissiyatını anlayabileceğiniz tüplü dalış sporu size bambaşka bir dünyanın kapılarını aralayacak. Sualtında yaşayan canlılar bizim hayal dünyamıza sığdırabileceğimizden çok daha fazla ve görkemli. Sualtının büyülü dünyasına canlı canlı şahit olabileceğimiz bölgelere gelecek olursak;
  1. Fethiye; Dalyan Koyu: Profesyonel olmayan, günübirlik dalgıçların bile inanılmaz keyif alacağı, su altı canlılığı açısından oldukça zengin olan bir koydur. Sığ su ya da sahilde başlayan dalış aktivitesi ilk kez dalış deneyimi yaşayacak olanları rahatlatıcı bir etken olabilir. Kimbilir belki bu deneyimden sonra eğitimini alıp bröve sahibi de olmak istersiniz.
  2. Bodrum; Büyük Resif: Özellikle sabah saatlerinde berrak suları ile görenleri büyülemeyen bu koy da göçmen balıkların ziyareti ile sualtı canlılığı bakımdan da oldukça zengin bir durumdadır.
  3. Kaş; Uçan Balık: Acemi dalgıçlar için çok uygun olmayan bu bölge derin ve akıntılı suları ile deneyimli dalgıçlar için tercih noktası olabilir. 65 metredeki İtalyan uçağı enkazı ise keşif meraklıları için oldukça etkileyici olabilir.
  4. Saros; Bebek ve Minnoş Kayalıkları: İstanbul’a yakınlığı sebebiyle iş hayatını aksatmadan bu deneyimi yaşamak isteyenler için tercih noktası olan Saros en zor beğenenleri bile kendine hayran bırakacak güzellikte diyebiliriz.
Bunun gibi pek çok dalış merkezi barındıran ülkemizde dalış sporunu gerçekleştirmek artık çok kolay ve düşük maliyetli. Hemen hemen herkesin katılabileceği bu doğa sporu çok zorlayıcı olmaması sebebiyle de en çok tercih edilenlerden biri olabilir. Fethiye’deki Derin Dalış Noktaları yazımıza ve Tüplü Dalış Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza da göz atabilirsiniz. 3- YAMAÇ PARAŞÜTÜ Çok da anlatmaya gerek yok sanırım. Uçma eyleminin yalnızca kuşlara verilmiş bir özellik olmasını haksızlık olarak bulanlar için alternatif uçuş yöntemi diyebiliriz ? Gökyüzünde bir kuş gibi süzülmek, rüzgarın saçlarımızın arasında dolaşmasına izin vermek için harika bir doğa sporu. İster eğitimini alarak tek başınıza, isterseniz de deneyimli pilotlar eşliğinde tandem denilen iki kişilik uçuşlarla bu eşsiz anları yaşamanız mümkün. Detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz. Yüksek dağlar ve elverişli rüzgarlar açısından zengin ülkemizde yamaç paraşütü yapabileceğimiz noktalar ise;
  1. Fethiye; Babadağ: Dünyaca ünlü uçuş noktası olan Babadağ 1700 ve 1900 olarak değişen rakımıyla ve muhteşem Ölüdeniz manzarasıyla Yamaç Paraşütü deneyimi yaşayabileceğiniz en iyi nokta diyebiliriz. Uçuşa başladıktan sonra dağların arasından süzülerek Ölüdeniz’e doğru inişle sonlanan bu deneyim daha önce yaşadığınız hiçbir deneyime benzemeyecek. Özellikle iklim koşullarının uygunluğu sebebiyle neredeyse yılın 12 ayında yamaç paraşütü yapılabiliyor olması da avantajlarından bir tanesi.
  2. Adıyaman; Nemrut Dağı: Son zamanlarda özellikle kültür turizmi anlamında adından sık sık söz ettiren bir bölge olan Nemrut Dağı 2200 metre rakımıyla Yamaç Paraşütü meraklılarının da yakın markajı altına girmiş bulunmakta.
  3. Kaş; Asas Tepesi: Bulundurduğu pek çok yarımada ile güzel görsel manzaralara ev sahipliğ yapan Kaş bölgesi de yamaç paraşütünün yapıldığı keyifli bölgelerden biri.
  4. Pamukkale; Dinamit Tepesi: Genellikle başlangıç eğitimi uçuşlarının tercih edildiği bölge termal sulardan yükselen dumanlar ve geniş tarlaları kapsayan uçsuz bucaksız manzaralara ev sahipliği yapıyor.
  5. Sakarya; Serdivan: Tıpkı Dinamit Tepesi gibi özellikle eğitim uçuşlarında tercih edilen bölge İstanbul’a yakınlığı sebebiyle de avantajlı olarak yer almaktadır.
  6. Erzincan; Munzur Dağları: Hem tecrübeli hem de deneyimsiz sporcular için farklı take off pistleri bulunan bu dağ herkese hitap etmesi açısından tercih edilebiliyor. Profesyoneller için 3250 metre yükseklikteki take off pisti kullanılırken deneyimsiz sporcular için 1300-1500 arası take off pisti tercih edilebiliyor.
4- SNOWBOARD/KAYAK Hep yazın yapılabilen sporlardan bahsettik. Ancak ülkemiz 4 mevsimin de dolu dolu yaşanması sebebiyle ve yoğun kar yağışı alan dağlarıyla kış sporları için de oldukça uygun bir bölge. Hız tutkunları için kayak, modern ve popüler olanı tercih etmek isteyenler için snowboard yapılabilecek bölgelere göz atalım. Hangisinden başlayacağına karar veremeyenler için de yazımız mevcut…
  1. Kayseri; Erciyes Kayak Merkezi: Seviyelere bölünmüş pistleri ve uygun fiyatları ile eğitim almak isteyenlerin ve tecrübeli kayıcıların tercih noktası olan kayak merkezi her yıl onbinlerce kayak tutkununu ağırlıyor. Teleferik sistemlerinin ısıtmalı oluşu, skipass fiyatlarının uygunluğu ve her seviye için ayrı ayrı bölünen pistleri ile oldukça avantajlı olan bu bölge için detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz.
  2. Bursa; Uludağ Kayak Merkezi: İstanbul’a yakın oluşu, popüler festivallerin düzenlenmesi, etkinlik gruplarının sık sık ziyaret etmesi ile oldukça tercih edilen bu bölge fiyatlar anlamında biraz can sıkıcı olsa da oldukça katılımcısı olan bölgelerden.
  3. Bolu; Kartalkaya Kayak Merkezi: Uludağ’da olduğu gibi İstanbul’a yakınlığı ile adından söz ettiren bu bölge yeşilin güzelliği ve beyazın saflığı ile sizi kucaklamayı bekliyor.
  4. İzmit; Kartepe Kayak Merkezi: Günübirlik kayak deneyimi yaşamak isteyenlerin sık sık tercih ettiği bu bölge son dönemde yapılan yatırımlar ile oldukça popüler ve elverişli bir hal almaya başladı.
  5. Kars; Sarıkamış Kayak Merkezi: Dünyada sadece Alp Dağları’na mahsus olan “Kristal Kar” özelliği ile sayılı kayak merkezleri arasında yer almaktadır.
Bunlar dışında;
  • Isparta; Davraz Kayak Merkezi
  • Erzurum; Palandöken Kayak Merkezi
  • Antalya; Saklıkent Kayak Merkezi
sayılabilir bölgeler arasındadır. 5- SÖRF Daha çok yazın yapılabilen sporlara dönecek olursak sörf sporundan bahsedebiliriz. Rüzgarla dans etmek, bazen meydan okumak, kendimizi doğanın en etkili silahı olan rüzgarın ellerine teslim edip özgürlüğü kucaklamak isteyenler için tercih edilebilir bir spor olan sörf; etkili rüzgarların bulunduğu ülkemizde kolaylıkla yapılabilecek sporlardan biri. İster rüzgar sörfü, ister uçutma sörfü, ister dalga sörfü… İhtiyacımız olan tek şey biraz rüzgar ve cesaret! Peki nerelerde yapabilirim?
  1. Fethiye; Çalış Plajı: En güzel rüzgarın, en elverişli denizin bulunduğu bu bölge eğitim almak isteyenlerin de başlıca tercih noktası. Sörf aktivitesi haricinde çeşitli su sporları da yapabileceğiniz bu plajda geçireceğiniz her an çok keyifli olacak.
  2. İzmir; Alaçatı: Sörf denilince akla ilk gelen bölgelerden biri olan bu bölge popülerliği sebebiyle cep yaksa da halen sıkça tercih edilen bölgelerden.
  3. Muğla; Akyaka: Aynı anda havalanan onlara uçurtma görebileceğiniz bu bölge özellikle uçurtma sörfü yapmak isteyenler için oldukça keyifli bir nokta diyebiliriz. Pek çok festivalin de düzenlendiği bu bölge özellikle genç sörfçüler tarafından sıkça tercih edilmektedir.
Rüzgar sörfü mü uçurtma sörfü mü yapmalıyım diye arada kalanlar için hazırladığımız yazımızı da okumanızı öneririz. 6- KAYA İNİŞİ/KAYA TIRMANIŞI/KANYONİNG Heyecanlı, macera dolu ve yüksek konsantrasyon gerektiren bir doğa sporu olan dağcılık da ülkemizde oldukça sık yapılan sporlardan. Onlarda tırmanış noktası bulunan ülkemizde bu sporu yapmak isterseniz profesyonel bir ekiple yola çıkmanız en önemli kuraldır.
  1. Kaş; Kıbrıs Kanyonu: Özellikle daha önce dağcılık deneyimş olmayanların tercih edebileceği bu bölge dağcılık sporuna başlamak için biçilmiş kaftan. 75 metre yükseklikten ilgili ekipmanlarla kaya inişi kapılan bölge özellikle son zamanlarda turistlerin ilgi odağı olmuş durumda. İnişi gerçekleştirdikten sonra kanyonun serin sularında yüzmek de günün ödül anı sayılabilir ?
  2. Bolu; Ballıkayalar: Uzun yıllardır tırmanış yapılan bölge İstanbul’a yakın oluşuyla da meraklılarına kolaylık sağlıyor. Kanyonda kamp yapabileceğiniz alanlar da mevcut.
  3. Antalya; Geyikbayırı: Bölgede yüzlerce boltlu tırmanış noktası olması sebebiyle farklı seviyelerdeki sporcular için tercih edilebilecek bir bölgedir.
  4. İzmir; Kaynaklar: Her yıl bahar sonunda düzenlenen “Kaynaklar Kaya Tırmanış Şenliği” adlı bir çok sporcunun katıldığı festivale ev sahipliği yapan bölge de yüzlerce farklı tırmanış rotasına sahip.
  5. Muğla; Bafa Gölü
  6. Antalya; Çitdibi
  7. Rize; Kaçkarlar
da sayılabilecek noktalardan sadece birkaçı. 7- TREKKİNG/DOĞA YÜRÜYÜŞÜ Atlamak, zıplamak, uçmak, tırmanmak istemeyenler için de pek tabii alternatiflerimiz var. Doğal güzelliklerin, yemyeşil ormanların, dümdüz vadilerin saymakla bitmediği ülkemiz doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için pek çok alternatif sunuyor. Özellikle bahar aylarında doğadaki her bir maddenin adeta bir renk paletine döndüğü, doğa fotoğrafçılarının da yakın markajında olan bu bölgeleri sizin için sıralayalım:
  1. Fethiye; Likya Yolu: Fethiye ile Antalya arasında kalan bu yürüyüş yolu 509 kilometrelik uzunluğuyla en uzun yürüyüş parkurları arasına giriyor. Yürüyüş boyunca Ölüdeniz, Kabak Koyu, Patara, Kaş, Kalkan gibi noktaları da keşfedebilirsiniz. Ayrıca en güzel yürüyüş rotalarından biri olarak adının geçtiğini de hatırlatmak isteriz.
  2. Nevşehir; Kapadokya Yolu: Nevşehir, Kayseri ve Aksaray il sınırlarına yayılan Kapadokya bölgesinde Ihlara, Soğanlı, Güvercin, Aşıklar, Kızılçukur, Gül, Bal, Zemi, Keşişler, Devrent, Avla gibi farklı vadilerde yürüyüş yapabilirsiniz.
  3. Antalya; Köprülü Kanyon Yolu: Antalya şehir merkezine 80 km uzaklıkta bulunan Köprülü Kanyon Milli Parkı Manavgat’ta yer alıyor. 14 km uzunlukta ve 100 metre derinlikteki kanyon etrafında çeşitli yürüyüş yolları mevcut.
  4. Bolu; Yedigöller Yolu: Özellikle fotoğraf tutkunları için harika görüntülere ev sahipliği olan bu yürüyüş parkurunda aynı zamanda yüzün üstünde kuş türü de barınmaktadır. Adı üzerinde 7 gölden oluşan bu bölgede 5,5 kilometre yürüyüş parkuru bulunmaktadır.
Anlaşılacağı gibi ülkemiz doğa sporları için son derece elverişli konumda olup herkesin kendine uygun olan sporu seçebileceği onlarca alternatif barındırmaktadır. Öyleyse doğadaki rengini keşfet ve kendini doğanın kollarına teslim etmenin heyecanını yaşa. Sevgilerle, Doğadayız Ekibi
İlgili Yazılar
Whatsapp