Tüplü dalış ile denizin derin mavilikleri keşfetmeye hazır mısınız?Derin maviyi keşfetme düşüncesi kulağa çok hoş geliyor değil mi? Özellikle de deniz tutkunları için mutlaka deneyimlenmesi gereken outdoor sporlardan biri olan bu sporu gelin birlikte inceleyelim:
İçerik
Tüplü Dalış Nedir ve Nasıl Yapılır?

Tüplü, aletli veya scuba dalış olarak adlandırılan bu dalış sporunda, sporcuların nefes almasına yarayan birtakım ekipmanlar kullanılmaktadır. Bununla birlikte serbest ve tüplü dalış birbirinden farklıdır. Öyle ki ekipmanları da birbirinden ayrılmaktadır.
Tüplü ile dalış yapan sporcular su altında nefes alabilmek için ekipman desteğine ihtiyaç duyar. Bu ekipmanlara da scuba adı verilmektedir. Ayrıca Scuba yapmak isteyen herkesin mutlaka eğitim alması gerekmektedir. Peki, tüp ile dalış yapabilmek için neler gerekmektedir? Kimler dalış yapabilir?
Tüplü Dalış Yapabilmek için Yüzme Bilmem Gerekiyor mu?
Hemen hemen herkesin ölmeden önce yapılacaklar listesinde yer alan bir aktivitedir. Seyrederken bile büyülendiğiniz bir su altı belgeselini canlı canlı yaşamak müthiş bir deneyim olsa gerek. Yer çekimsiz uzay ortamında yürümenin nasıl bir his olduğunu merak edenler için de dalış iyi bir alternatif olabilir. Çünkü hemen hemen aynı his.
Scuba ya da daha çok bilinen adıyla tüplü dalış sporunu deneyimlemeden önce kafanızdan geçen soruları yanıtlayalım. En çok karşılaştığımız soruların başında bu soru geliyor. Aslında bu soru kendi içinde bazı soruları da getiriyor.
Yani şöyle ki eğer yalnızca deneme dalışı yapacaksanız yüzme bilmenize gerek yok. Neticede yüzme eylemi suyun üzerinde kalabilmek için yapılan bir eylem ama biz dalmak istiyoruz ? Ancak dalış eğitimi alıp bröve sahibi olmak istiyorsanız evet, TSSF en azından suyun içinde kendinizi rahat hissedecek kadar yüzme bilme şartı arıyor. Peki, tüp ile dalmak güvenli mi?
Tüplü Dalış Güvenli mi?
Outdoor sporlar söz konusu olduğunda güvenlik en çok akla takılan noktalardan oluyor. Evet, kurallara uyulduğu sürece tüp ile dalmak son derece güvenli bir spordur. Yapılan istatistikler tüplü dalış sporunda yaralanmaların çok az olduğunu göstermektedir. Peki nedir bu kurallar?
- Dalışa başlamadan önce tüm ekipmanlarını kontrol et!
- Nefesini tutma!
- Kulak eşitlemeyi unutma!
- Gereksiz risk alma!
- Asla yalnız dalma!
- Su altı işaret ve komutlarına uy!
- Su altındaki her şeyi sev ve onların dünyasına saygı duy!
Su altı canlıları ile ilgili aklınızda soru işareti varsa hiçbir canlının siz onları rahatsız etmediğiniz sürece size zarar vermeyeceğini hatırlatmak isteriz. Elbette prensip olarak dokunduğunuz ve bastığınız noktalara dikkat etmekte fayda var. Peki, tüplü dalış sporunu kimler yapabilir?
Tüplü Dalış Sporunu Kimler Yapabilir? Tüplü Dalış Yaş Sınırı Kaçtır?
- 14 yaşını doldurmuş olmak, (18 yaşından küçükler için “Veli Muvafakat Belgesi” gereklidir)
- Kronik kulak problemleri, epilepsi, kalp ve damar sistemi hastalığı, tansiyon, solunum sistemi hastalıklarına sahip olmamak,
- Ruhsal bozukluk ve yabancı madde bağımlılığına sahip olmamak yeterlidir.
Kısacası öğrenmek tahmin edildiğinden çok daha kolaydır ve günlük hayattaki aktiviteleri yerine getirebilen sağlıklı her birey bu sporu yapabilir. Bununla birlikte tüplü dalış daha önceki yıllarda pahalı ve ulaşılması zor bir aktiviteydi. Fakat son 10 yılda pek çok insanın deneyimlemeyi heves ettiği bir tatil eğlencesine dönüştü. Bu sebeple bu aktiviteyi gerçekleştirmek için önünüzde iki seçenek bulunmaktadır;
- Discovery de denilen deneme dalışlarına katılmak
- Dalış eğitimi alıp bröve sahibi olmak
1 – Discovery ya da Deneme Dalışı Nedir?
Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu (TSSF) yetki belgesine bağlı eğitmen veya Tanıtım Dalışı Uzman Dalgıç (TD) brövesine sahip bir 3 yıldız dalıcı yardımcı ile beraber havuzda ya da denizde maksimum 5 metre derinliğe yapılan dalıştır. Tüplü dalış öncesinde dalışı yapacak kişilere bilgilendirme verilir. Bu bilgilendirmenin içeriği su altı işaretleri, su altında yapmanız veya yapmamanız gereken hareketler gösterilir.
Yukarıda da bahsedildiği üzere sadece deneme dalışı yapmak istiyorsanız yüzme bilmenize gerek yoktur. Sizlere eşlik edecek eğitmenler bu konuda yardımcı olacaklardır. Deneme dalışı yaparak su altı dünyasının kapılarını aralamış ve bu sporu sevip sevmediğinize ya da bu sporun size uygun olup olmadığına da karar vermiş olursunuz.
Ege ve Akdeniz bölgesinde bulunan pek çok turizm acentesi deneme dalışı aktivitesini satın almanız konusunda sizlere yol gösterecektir. Tüplü dalış sporunu deneyimlerken sizlere verilen ekmeklerle balıkları beslemeyi ve tabi ki bu anı su altı fotoğrafları ile ölümsüzleştirmeyi unutmayın.
2 – Tüplü Dalış Eğitimi Nedir?
Teorik ve pratik birtakım eğitimlerden geçip belirli yeterliliklere ulaştıktan sonra bröve yani yıldız almak için alınan kurslara tüplü dalış eğitimi denmektedir. Sırasıyla 1, 2 ve 3 yıldız sahibi olabilirsiniz. Türkiye’de yaygın olarak kullanılan 3 dalış ekolü bulunmaktadır.
Bu ekoller; SSI, PADI ve CMAS ekolleridir. TSSF su altı eğitmen ve dalıcı eğitimleri CMAS’a uygun olarak yapılır ancak SSI ve PADI sertifikasına sahip olursanız da ilgili denklikleri alarak Türkiye’nin her yerinde dalış yapabilirsiniz.
Tüplü Dalış Kaç Metre Derinlikte Yapılmaktadır?
Türkiye’de en yaygın olarak verilen CMAS 1 Yıldız eğitimi nasıldır? 3 günlük 1 yıldız dalıcı eğitimleri kendi içinde 3’e ayrılır.
1 – Teorik Eğitim
Su altı işaretleri, dalış malzemeleri ve nasıl kullanıldıkları gibi temel bilgilerin aktarıldığı eğitimdir. Kursa kayıt olduğunuzda size verilecek olan TSSF’nin CMAS 1 Yıldız Dalıcı Eğitim Kitapçığında bütün bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.
2 – Sığ Su Dalışları
- Ekipmanı kuşanma
- Suya giriş teknikleri
- Nefes alırken dikkat edilmesi gerekenler
- Su altında alçalma deneyimleri
- Yüzerlik dengeleyici ekipmanların kullanımı sergilemenizin beklendiği becerilerdir.
3 – 18 Metre Eğitim Dalışı
Teorik eğitim ve sığ su becerilerini tamamladıktan sonra eğitiminizin son gününde yine eğitmeninizle beraber tamamladığınız bölümdür. Tüm bunlar tamamlandığında 1 Yıldız Dalıcı olmaya hak kazanırsınız.
CMAS 1 yıldız bröveye sahip olduktan sonra dalış kayıt defterinize kayıtlı ve dalış okulu onaylı 20 dalış tecrübesi edindikten sonra 2 yıldız eğitimi almaya hak kazanmış olursunuz. Dalış noktaları açısından adeta bir cennet olan Türkiye’deki en güzel tüplü dalış noktaları ise;
- Ayvalık Deli Mehmet – Balıkesir
- Kaş Kanyon – Antalya
- Bodrum Küçük Reef – Muğla
- Bodrum Büyük Reef – Muğla
- Kaş Flying Fish – Antalya
- Fethiye Afkule – Muğla
- Minnoş Kayalığı – Çanakkale
- Kaş Besmi – Antalya
- Sivriada – İstanbul
- U20 Batığı – Sakarya
Siz de ister eğitmenler eşliğinde yapabileceğiniz deneme dalışı ile ister dalış okullarından alacağınız tüplü dalış yıldız eğitimi ile derin mavinin kapılarını aralayabilirsiniz. İddia ediyoruz ki su altında sizleri bekleyen pek çok eşsiz deneyim bulunmaktadır. Program hakkında daha fazla detay almak için doğadayız whatsapp hattından bilgi alabilirsiniz.
Tüplü Dalış İletişim Bilgileri | |
Web sitesi | [email protected] |
Telefon | +90 541 336 85 99 |
Telefon | 0 850 346 85 99 |
Merkez Adres | Foça Mh. 983 Sok. No:4 Fethiye / Muğla |
Sık Sorulan Sorular
Tüplü dalış sporu hakkında merak edilen elbette ki pek çok konu başlığı bulunmaktadır. Fakat katılımcıların genellikle merak ettiği konu başlıkları ise şu şekildedir:
1 – Tüplü Dalış Kaç Dakika Sürer?
Fethiye dalış programında yaklaşık olarak 30 dakika su altında vakit geçirirsiniz. Bununla birlikte organizasyon süresi daha uzun olmaktadır. Doğadayız’ın eğlenceli ve deneyimli ekibi ile muhteşem bir dalış eğitimi alabilirsiniz.
2 – Tüplü Dalışta Nasıl Nefes Alınır?
Sualtının en önemli kurallarından biri nefesinizi tutmamaktır. Bu sebeple sürekli yavaş ve derin nefes almak önemlidir. Böylece düzenli bir şekilde nefes alıp vererek kendinizi sualtında bulunan basınç değişkenlerine karşı korumuş oluruz.
3 – Fethiye Ölüdeniz Derinliği Kaç Metre?
Lagünün genişliği 650 metre uzunluğu ise 1.300 metredir. Bununla birlikte derinlik 39 metre büyüklük ise 0,6 kilometre’dir.