Doğa Sporları bazı insanlar için vazgeçilemez bir tutku iken bazıları için risk barındıran, zorlu ya da tehlikeli sporlar kategorisinden öteye geçemiyor. Bu olumsuz yargının en büyük sebeplerinin başında Doğa Sporları ile ilgili ayrıntılı bilgi edinebileceğimiz yeterli kaynakların olmayışı geliyor. Yeterli bilgiye sahip olmadığımız alanlarda geri durmak, endişeli olmak elbette çok normal. Önemli olan doğru bilgilere ulaşabilmek, kendimizi tanımak ve sonrasında cesaret edip harekete geçmek. Öyleyse Doğa Sporları nedir?, nerelerde yapılır? nelere dikkat etmeliyiz?, riskleri nasıl ortadan kaldırabiliriz? Hep beraber inceleyip, doğa sporları ile ilgili bilinçlenmenize yardımcı olalım.
DOĞA SPORLARI NEDİR?
Doğada ve doğal ortamda, bir malzeme yardımıyla veya malzemesiz olarak yapılan sporların tümüne doğa sporları denir. Yaşamın özünün hareket olduğunu varsayarsak yaşamı tanımlarken şüphesiz hareketi en başa koymamız gerekir. Teknolojinin hızla geliştiği şu zamanlarda çamaşırdan, bulaşığa, yemek yapmaktan, ev temizliğine kadar her şey makineler yardımıyla minimum hareket seviyesinde yapılıyor. Bu da oldukça hareketsiz ve pasif bir yaşamı beraberinde getiriyor. Durum böyle olunca hareketsiz yaşamın getirisi olan hastalıklar da beraberinde geliyor.
Sağlıkta sporun önemi ile ilgili kamu spotlarının da görsel yayın organlarında fazlasıyla yer almasıyla beraber spor bilinci insanların kafasına yavaş yavaş yerleşmeye başlamış oldu. Öyleyse gelin spor salonlarında tıkılıp, koşup koşup bir yere varamadığımız yürüyüş bantlarında zaman harcamaktansa bir yandan doğayı keşfederken bir yandan da sağlıkla ışıldamanın keyfine varalım. Doğa seni çağırıyor, bu sene kulak ver ?
Doğa sporlarını yapıldıkları bölgelere göre sınıflandırmak gerekirse;
Karada Yapılan Doğa Sporları
- Doğa yürüyüşü
Kanyon yürüyüşü
Kaya tırmanışı
Bisiklet
Dağcılık
Havada Yapılan Doğa Sporları
- Paraşüt
Paramotor
Suda Yapılan Doğa Sporları
- Yelken
Kürek
Sea Kayak
Tüplü Dalış
Rüzgar Sörfü
Kite Sörf
Rafting
Kar ya da Buz Üzerinde Yapılan Doğa Sporları
- Kayak
Snowboard
Dağ Kayağı
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi insanların doğa sporlarına uzak durmasının en büyük sebepleri insanların doğa sporlarını maliyetli, zor ve her şeyden önce tehlikeli zannetmelerinden kaynaklanıyor. Ancak şunu unutmamak gerekir ki; doğru ekipmanla, doğru rehberler ve liderlerle, tedbiri elden bırakmadığımız sürece doğa sporları yaparken başınıza bir şey gelme ihtimali, yolda yürürken kendinize zarar verme ihtimalinden bile daha azdır.
KILIK KIYAFET; Doğa Sporları yaparken en önemli faktörlerden bir tanesi yapacağınız spora uygun giyinmektir. Sizi üşütecek ya da fazla terletecek kıyafetler, ayağınızı rahatsız edecek ayakkabılar, ıslandığı zaman ağırlık yapan, kolay kolay kurumayan elbiseler vb. Sizlerin konforunu bozup kısa sürede yorulmanıza ve yaptığınız aktiviteden zevk almayıp soğumanıza neden olacaktır. Aynı zamanda uygun olmayan ayakkabılar ya da kıyafetler zorlu sayılabilecek aktivitelerde sakatlanmalara da sebep olabilir.
EĞİTİM; elbette bir doğa yürüyüşü aktivitesine katılmak için öncesinde eğitim almanıza gerek yok. Ancak onda bile alanın zorlu yerlerini, karşılaşabileceğiniz canlı türlerini, gidiş-dönüş yolunu detaylı bir şekilde araştırmalı ya da konuya hakim birinin önderliğinde bu aktiviteye katılmalısınız. Ancak tüplü dalış, rafting, yamaç paraşütü, sörf, snowboard gibi aktiviteler bireysel bir şekilde yapmak istiyorsanız mutlaka ama mutlaka eğitimini almanız gereken doğa sporlarıdır. Bu aktivitelerin tamamına eğitim almadan da katılabilirsiniz elbette ancak bir eğitmenin eşliğinde size yapılan bilgilendirme doğrultusunda aktivitenizi sorunsuz bir şekilde tamamlamış olursunuz.
EĞİTİM YA DA HİZMET ALDIĞINIZ FİRMA; Doğa Sporlarını deneyimlemek istediniz ve doğa sporları aktiviteleri düzenleyen bir firma ile aktivitenizi planladınız. Ancak firma, ekipman yetersizliği, tecrübesiz eğitmen, operasyon sıkıntıları gibi sorunlar barındırıyorsa doğa gününüz keyifsiz sonlanacaktır. Bu sebeple hizmet ya da eğitim alacağımız firmaları iyi araştırmak, sosyal medya hesaplarını takip ederek hakkında yazılan yorumlara vakıf olmak işimizi büyük oranda kolaylaştırabilir.
Ekipmanlar; doğa sporlarının olmazsa olmaz can damarlarından birisidir. Kullanacak olduğunuz ekipmanların düzenli bakımlarının yapılması, kaliteli malzeme kullanılması hem konforunuz hem de can güvenliğiniz açısından çok önemlidir. Özellikle dağcılık, kanyonculuk, yamaç paraşütü gibi aktivitelerde ekipman hayati önem taşır. Ayrıca gerekli durumlarda kask, can yeleği, eldiven gibi yardımcı ekipmanlar da doğa sporlarında asla atlanmaması gereken faktörlerdendir.
Kurallara uymak; her doğa sporunun kendi içerisinde belirli kuralları vardır. Ve bu spora başladığınızda kurallar değiştirilemez ve es geçilemez şekilde sizlere aktarılacaktır. Kurallara uymak hem siz hem de ekip arkadaşlarınız için hayati önem taşır. Kurallara uy, doğayı koru ?
Kendinize uygun bir spor seçmek; her insan anatomik yapısı gereği farklı farklı yaratılmıştır. Hem ilgi alanları hem de yetenekleri farklı farklı olan bütün insanların aynı doğa sporunu aynı yetkinlikte yapabilmesini beklemek uygun olmaz. O yüzden kendi yeteneklerinizi ve ilgi alanlarınızı iyi tahlil edip kendinize en uygun sporu seçmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.
Başına buyruk hareket etmemek; Her zaman bahsettiğimiz güvenlik unsurlarından en önemlilerinden biri de yalnız başınıza karar verip uygulamamaktır. Bireysel alacağınız her aksiyon sizin ve yanınızdaki arkadaşlarınızın keyifli doğa gününe gölge düşürebilir. Bu yüzden ekip halinde hareket etmeye alışmak en doğrusu olacaktır.
BANA FAYDALARI NELER OLUR?
Sporun insan bedenine faydası saymakla bitmez. Gerçek bir doğa sporcusu her zaman zinde, enerjik ve her şeyden öte mutludur.
Tonlarca para sayarak, bir sürü insanın bir odaya hapsedildiği kapalı spor salonlarında yapılan sporlardan çok daha keyiflidir.
Kendi sınırlarınızı keşfederek yapabileceklerinizi deneyimlemiş olursunuz. Belki de sizin için vazgeçilemez hobiler edinerek zamanınızı çok daha iyi değerlendirmenin yollarını deneyimlersiniz.
Ekip halinde yapılan sporlarda yeni arkadaşlıklar kurup sosyalleşirsiniz.
Şehrin gürültüsünden, trafiğin stresinden bir nebze de olsa uzaklaşırsınız.
Zorluklarla mücadele edip kolay kolay pes etmemeyi öğrenirsiniz.
Belki hobi olarak başladığınız sporu ilerleterek kendinize ek iş edinme fırsatı yakalamış olursunuz.
Doğaya saygı duyan, daha hassas ve duyarlı bireyler olursunuz.
Unutmayın ki siz doğaya uyum sağlamak isterseniz doğa size kucak açacaktır. Herkes kendine uygun bir renk bulup hayatına heyecan ve aksiyon katacak noktalar bulabilir. Doğa sporları yaparken doğaya saygılı bireyler olmak, hatta olmayanları uyarmak, çevre koruma konularında hassas davranmak ve bilinçlenmek en baş prensip olmalıdır.
Kendinize güvenin, yapabileceklerinize inanın. Hiçbir şey sizin kendinize olan inancınızı yıkmaktan daha zor değildir. Önce siz kendinize güvenin, sonrası zaten tereyağından kıl çeker gibi gelecektir ? İşe kendinize en uygun olan doğa sporunu seçmekle başlayabilirsiniz bile. Sonrasında tek yapmanız gereken denemek ? DOĞADAKİ RENGİNİ KEŞFET! Biz çok seveceğine eminiz ?
Bir Doğa Gününde Görüşmek Dileğiyle…
Doğadayız Ailesi