Sualtı dünyasının büyüleyici atmosferiyle buluşmak isteyenler için en hayran bırakan deneyim tüplü dalış yapmak. Daha önceden hiç bilmediğiniz bir dünyanın kapılarını aralama fikri sizin kulağınıza da çok iyi gelmiyor mu? Herhangi bir eğitim almadan, denize kıyısı olan turistik beldelerin hemen hemen hepsinde deneyimleyebileceğiniz tüplü dalış aktivitesinden sonra kendinizde yeni ilgi alanları keşfedebilir, bunu bir tutku haline getirmek için tüplü dalış eğitimi alabilirsiniz. Bu yazımızda tüplü dalış eğitimi hakkında genel bilgilerden, eğitim aşamalarına, tüplü dalış eğitimi almaya engel durumlardan, derin dalış yapabileceğiniz noktalara kadar merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.
Dünyanın ¾’ünün sularla kaplı olduğu düşünülecek olursa bizim yeryüzünde şahit olduğumuz yaşam döngüsünün kat be kat fazlası su altında yaşanıyor. Su altında hayal dünyamızda bile tahmin edebileceğimizden çok daha farklı ve büyüleyici bir dünya var. İzlediğimiz belgesellerde bir kısmına hakim olduğumuz bu dünyayı keşfe çıkmak içinse en güzel ve keyifli yol tüplü dalış yapmak. Eğitim almadan deneme dalışı diye adlandırılan günübirlik dalış yapmak isteyenler Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu kuralları gereği maksimum 5 metreye dalış yapabiliyorlar. Bu sualtı dünyasıyla tanışmak isteyenler için yeterli ancak o nefes kesen güzelliği yakından görebilmek için biraz daha derine inmek gerekiyor. Bunun için de eğitim şart ? Sırasıyla 1 yıldız, 2 yıldız ve 3 yıldız olarak adlandırılan brövelerle farklı derinliklerde farklı yetilere sahip uzman dalıcılar olabilirsiniz. Öyleyse genel olarak tüplü dalış eğitimlerinden bahsederek başlayalım;
Öncelikle Türkiye’de tüplü dalış eğitimi alabileceğiniz en popüler ekollerden bahsedelim:
CMAS ve PADI Türkiye’de tüplü dalış eğitimi alabileceğiniz en popüler dalış ekolleridir. Eğitiminizi hangi ekolden alırsanız alın Türkiye’nin her yerinde seviyenizin müsaade ettiği derinliklere dalışınızı yapabilirsiniz. PADI başlangıç seviyesinde eğitim aldığınızda “Open Water Diver”, CMAS başlangıç seviyesi eğitimine katıldığınız zaman ise “1 Yıldız Dalıcı” sertifikasına sahip olursunuz. CMAS ve PADI denkliği almanın da mümkün olduğunu hatırlatmak isteriz.
Başlangıç Seviyesi (1 Yıldız Dalıcı) Eğitimi:
Derinliklere dalıp bu büyülü dünyanın kapılarını aralamaya karar verdiyseniz doğru yerdesiniz! Başlangıç seviyesi eğitimler çoğunlukla 3 gece 4 günlük paket programlar şeklinde planlanır ve 3 aşamadan oluşur. Bu eğitime katılmak için 14 yaşınızı doldurmuş olmanız ve tüplü dalış yapmanıza engel kronik bir rahatsızlığa sahip olmamanız gerekmektedir. Tüplü dalış yapmaya engel hastalıklar konusuna da yazımızın devamında değineceğiz. Program akışına bakacak olursak;
- Teorik Eğitim: Su altında pratik çalışmalarını yapacağınız becerileri, bu eğitim sonucunda edineceğiniz yetileri, su altı işaretleşmelerini yani kısacası sualtı dünyası ve tüplü dalış hakkında bilinmesi gerekenleri öğrenirsiniz.
- Sığ Su Çalışmaları: Sığ su altı dalışlarınızda, ekipmanlarınızı nasıl kuşanacağınız, suya giriş teknikleri, su altına alçalma teknikleri, nefes alırken nelere dikkat edeceğiniz, yüzerlilik dengeleyici donanımlarınızı nasıl kullanacağınız, öğretilir. Potansiyel bir dalıcı olan sizlerden farklı becerilerin sergilenmesi beklenecektir.
- 18 Metre Eğitim Dalışı: İlk 2 gün eğitim dalışlarınızı tamamlayıp, başarmanız gereken sualtı becerilerinizi atlattıktan sonra son gün 18 metre derin dalışınızı yine bir eğitmen ile beraber gerçekleştirirsiniz.
- Tüm eğitimleriniz tamamlandıktan sonra test usulü sınava tabi tutulup, geçer not almanız dahilinde “1 yıldız dalıcı” ya da “open water diver” ünvanı almaya hak kazanırsınız.
Başlangıç Seviyesi Eğitim bana neler katar?
1 Yıldız Dalıcı Eğitim Programı ile;
- Tüplü Dalış ile ilgili teorik konularda bilgilenmiş,
- Dalış donanımlarının hepsini uygun kuşanıp çıkarabilen,
- Bunları su altında doğru olarak kullanıp dalabilen,
- Yanında en az 3 yıldız dalıcı veya bir eğitmen ile beraber maksimum 18 metreye dalış yapabilen bir dalıcı olursunuz.
- Kendinize yeni bir dünyanın kapılarını araladığınız bu yolculukta yepyeni su altı canlıları ile tanışmış olursunuz.
- Şehrin gürültüsünden bir nebze olsun uzaklaşmak istediğinizde kendinize ayıracak şahane bir zaman dilimi yaratmış olursunuz.
- Suyun altında geçirdiğiniz zamanlarda yeryüzünün stresinden tamamen uzaklaşırsınız.
Hayatınız için yepyeni bir yolculuğa başladığınız bu serüvende kendinizi geliştirmek, daha fazla ileriye gitmek de isteyebilirsiniz. Bunun için 1 yıldız dalıcı kimliğinizi aldığınızda edinmiş olduğunuz dalış kayıt defterinize kayıtlı minimum 20 derin dalış tecrübenizin olması gerekmektedir. Gittiğiniz her dalış okulunda yapmış olduğunuz dalışları bu deftere ekleterek gerekli dalış sayısına ulaştığınızda 2 Yıldız Dalıcı eğitim programına katılmaya hak kazanmış olursunuz. “Yetişkin Balık Adam” diye adlandırdığımız bu eğitimin detaylarına değinelim;
Yetişkin Seviyesi (2 Yıldız Dalıcı) Eğitimi:
1 Yıldız dalıcı belgenizi edindiniz ve sualtı dünyasının mest eden atmosferinin tadına doyamadınız, yeryüzünün stresinden her uzaklaşmak istediğinizde kendinizi derinliklerde bulup yeterli sayıda dalış tecrübesine ulaşıp daha fazlasını istediniz. Öyleyse sizi daha derine davet ediyoruz!
1 yıldız dalıcı eğitiminde olduğu gibi 3 günlük programlarla tamamlanabilecek bu eğitim de aynı başlangıç seviyesinde olduğu gibi aşamalardan oluşmaktadır. Bu eğitime katılabilmek için 1 yıldız dalıcı belgesine ya da denkliği alınmış muadil bir belgeye sahip olmanız, tüplü dalış yapmaya engel rahatsızlıklara sahip olmamanız, 1 yıldız dalıcı belgesi alındıktan sonra dalış kayıt defterine kayıtlı minimum 20 derin dalış tecrübesine sahip olmanız gerekmektedir. 2 Yıldız Dalıcı Eğitim Programı ile;
- Tüplü Dalış ile ilgili teorik konularda bilgilenmiş,
- Dalış donanımlarının hepsini uygun kuşanıp çıkarabilen,
- Bunları su altında doğru olarak kullanıp dalabilen,
- 18 yaşından büyükseniz yanınızda en az 2 yıldız dalıcı ile beraber maksimum 30 metreye dalış yapabilen,
- 18 yaşından küçükseniz yanınızda en az 3 yıldız bir dalıcı ile beraber 24 metreye kadar dalış yapabilen bir dalıcı olursunuz.
- 2 yıldız bir dalıcı, dalış eğitmeni ile birlikte eğitim amaçlı en çok 42 metreye dalış yapabilir ve gece dalışı yapabilir.
Bahsi geçen eğitim programlarının üzeri de 3 yıldız dalıcı, rehber dalıcı ve 1 yıldız eğitmen şeklinde artarak ilerlemektedir.
- 3 yıldız dalıcı olabilmek için 2 yıldız dalıcı brövenizin üzerinden en az 1 yıl geçmiş olması ve kayıtlı toplam 100 dalışınız olması gerekmektedir.
- Rehber dalıcı yabancı dil bilmelidir.
- 1 yıldız eğitmen ise, 1 yıldız ve 2 yıldız kursiyer eğitebilen dalıcıdır. 1 Yıldız eğitmen olmak için 3 yıldız yani uzman dalıcı olduktan sonra belirtilen sayı kadar dalış tamamlamış olmak ve TSSF’nin açmış olduğu birkaç aşamadan oluşan sınavlardan geçer not almak gerekmektedir.
Eğitimleri ana hatlarıyla ele alıp sualtı dünyasının kapılarını aralamanın ya da başladığınız yolculukta ilerlemenin yollarını aktardıktan sonra kafalardaki en temel soru işaretlerini gidermeye çalışalım:
Tüplü dalış eğitimi aldıktan sonra tek başıma dalış yapabilir miyim?
Tüplü dalış sporunda bireysellik değil buddycilik vardır. Yani dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi seviyede bir dalıcı olursanız olun tek başına dalış yapamazsınız.
Yüzme bilmiyorum, dalış eğitimi alabilir miyim?
Turistik keşif dalışı diye adlandırdığımız günübirlik dalışlarda yüzme bilme şartı aranmazken, eğitim alabilmeniz için yüzme bilmeniz gerekmektedir.
Tüplü dalış yapmama engel olabilecek hastalıklar nelerdir?
Bazı sağlık sorunları ne yazık ki derin mavilere inmemize izin vermez. Kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları bulunanlar, yüksek tansiyon hastaları, kulak zarı delik olanlar, epilepsi hastaları, astım ve akciğer rahatsızlıkları bulunanlar ile antidepresan ilaç kullananlar tüplü dalış aktivitesine katılamazlar.
Kaç yaşını dolduranlar tüplü dalış eğitimi alabilirler?
Tüplü dalış eğitimi alabilmek için 14 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir.
Tüplü dalış eğitimi almak için kendi malzememi edinmeme gerek var mı?
Hayır. Eğitimi alacağınız her dalış okulu ihtiyacınız olacak bütün ekipmanları size temin edecektir. Sertifikalı bir dalıcı olduktan sonra bile kendi ekipmanınızı almanıza gerek yoktur, yine aynı şekilde dalış yapmaya gittiğiniz her dalış merkezinde rahatlıkla bulabilirsiniz. İleriki dönemlerde ilk olarak kendi dalış elbisenizi alarak başlayabilirsiniz.
CMAS ekolünün kurucusu Captan Cousteau’nun da söylediği gibi dünyanın %70ini keşfetmek istiyorsanız tüplü dalış yapmanız yeterlidir! Kendinize bir hediye verin ve bir tüplü dalış eğitimi başvurusunda bulunun. Hem tatil hem eğitim bir arada bulunan programlar ile hem sosyal çevrenizi genişletebilir hem de derin mavilere bıraktığınız stresli şehir hayatı sayesinde çok daha mutlu bir hayat sürebilirsiniz. Strese değil, maviliklere dalın!
Sevgilerle
Doğadayız Ekibi