Doğa sporları kütüphanemizin en merak edilen, en çok istenen ve çekinilen aktivitesi Yamaç Paraşütü! Anı yaşamanın en güzel yolu, kuş olup havalanmanın, rüzgarı bu kadar yakından hissetmenin, ayaklarınızın yerden kesilmesinin en güzel hissi olan yamaç paraşütü aktivitesi ya da yamaç paraşütü sporu Türkiye’de her yıl yerli yabancı yüzbinlerde turisti hayallerine kavuşturup, mutlaka yapılması gerekenler listesine bir tık daha attırıyor. Öyleyse Doğa Sporları kütüphanesi serimize Yamaç Paraşütü nedir? Nasıl Yapılır? yazımızla devam ederek pek çok insanın aklında yer alan Yamaç paraşütü nedir? nasıl yapılır? serbest paraşüt ve yamaç paraşütü aynı mıdır? Tehlikeli midir? sorularını cevaplamaya çalışalım ? En iyi yamaç paraşütü uçuş noktaları ve özelliklerini merak ediyorsanız da bizi takipte kalın ? Bir sonraki yazımızda bu konuya da değineceğiz ?
Yamaç Paraşütü Nedir?
Önce yamaç paraşütü nedir? sorusuyla başlayalım: İlk denemesi 1940’lı yıllarda yapılan yamaç paraşütü aktivitesi günümüze gelene kadar pek çok değişiklik göstermiş, güvenliği ve uçuş süresi arttırıcı gelişmeler katederek yapısal farklılıklar meydana gelmiştir. İlk yapılan yamaç paraşütü aktiviteleri serbest atlayış paraşütüne benzese de zamanla değişiklik göstererek basınca dayanıklı olma özelliğinin yanı sıra yüksek kaldırma gücüne sahip aerofil yapıya dönüşerek son halini almıştır. Yıllar içerisinde uğradığı değişim ile 1980’li yıllarda yamaç paraşütü aktivitesi yavaş çöküş oranı ve en iyi süzülme performansı ile en uygun haline ulaştı. Ülkemizde yamaç paraşütü ise ilk olarak Fethiye Ölüdeniz’deki Babadağ’da, yabancı pilotlar tarafından keşfedilmiş ve üniversite kulüplerinde aktif olarak rol alması 1990 yılını bulmuştur.
Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?
Yamaç paraşütü nedir? sorusundan sonra yamaç paraşütü nasıl yapılır? sorusunun cevabını da birlikte yanıtlamış olalım. Yamaç paraşütü, serbest atlama paraşütüyle çoğu kez karıştırılsa da esas olarak; bir paraşüt yardımıyla uçak yerine yüksek bir tepeden koşulmak suretiyle havalanmaya denir. Yüksek ve eğimli bir tepeye açık olarak serilen paraşüt pilotun koşma eylemini gerçekleştirmesi hava ile dolar ve yamaç paraşütü pilotunun havalanmasını sağlar. Pilotun tecrübesi, kullanılan paraşütün malzemesi ya da hava şartlarına bağlı olarak uçuşun süresi değişkenlik gösterir. Tek kişi olarak gerçekleştirilebilen yamaç paraşütü sporu iki kişilik (tandem) kanat takımları ile çift kişi olarak da gerçekleştirilebilir.
Teknik olarak tek ihtiyacınız 7-15 kilogram arasında değişen paraşütünüzü yüklenip spora adını da veren yamaca çıkmak. Sonrasında kanadınız ve inancınız ile başbaşa bu büyüleyici serüvene hazırsınız.
Aşama aşama yamaç paraşütü nasıl yapılır? sorusunu yanıtlayalım:
- Pilot uçuş için uygun eğime sahip ve kanadının takılma riski olan ağaç, çalı ve benzeri engellerin olmadığı araziden yamaca doğru koşmaya başlar.
- Rüzgarın etkisiyle beraber çok da fazla uçmaya gerek kalmadan havayla dolan paraşüt havalanır ve pilotu da havalandırır.
- Gökyüzünde süzülebilmek, uçuş ve keyif süresini uzatabilmek için pilot hava termiklerini kullanır ve geçireceği eşsiz anların tadına ulaşır.
- Isınan hava yükselir ve termik oluşturur, pilot deneyimi ile bu termiği farkeder ve olay yerine intikal ederek bir anda onlarda metre yükselebilir. Deneyim, beceri ve eğitimleriyle gelinen bu seviye için pilotlar oldukça zaman harcamak durumundalar.
- Havalanıp, yükselip, uçuşu gerçekleştirdikten sonra sıra inişte. Yamaç paraşütü için tasarlanan paraşütler, uzun süre uçabilmek, en az çöküş hızına düşmek ve rahatça inebilmek için tasarlanmıştır. Bu özelliği sayesinde de yamaç paraşütü serbest paraşüte göre çok daha rahat bir iniş gerçekleştirebilir.
Yamaç paraşütü ve Serbest Paraşüt Arasındaki Farklar
Çokça karıştırılsa da yamaç paraşütü ve serbest paraşüt arasında belirgin farklar vardır. Bunlar;
- Yamaç paraşütünde hava elverdiği sürece saatlerce gökyüzünde süzülmek mümkündür ancak serbest paraşütte atlayış gerçekleştikten sonra yüksekliğe bağlı olarak hızla inişiniz gerçekleşir ve uçuşunuz sona erer.
- Yamaç paraşütünde atlama terimi yerine kalkış terimi kullanılır çünkü herhangi bir yükseklikten atlayış değil hava dolan paraşüt aracılığı ile bir uçuş söz konusudur.
- Yine aynı şekilde serbest paraşütte düşüş tabiri kullanılırken bu yamaç paraşütü için süzülüştür. Bir kuş gibi özgürce gökyüzünde, bulutların arasında süzülüp anı yakalamak yamaç paraşütü aktivitesini büyüleyici kılan özellikleri arasındadır.
Yamaç Paraşütü Ekipmanları
İhtiyacımız olan ilk şey elbette bir paraşüt ? Ancak kuş olup havada özgürce süzülebilmemizi sağlayan yamaç paraşütü aktivitesi için tasarlanan ekipman elbette ki gerçek bir deha ürünü. Bu ekipman takımını 4 ana parçada inceleyebiliriz: Kanat, ipler, kolonlar ve kuşam
- Kanat: İnsanlığa verilmemiş olan uçma özelliğini sayesinde edindiğimiz ekipman parçasıdır. İçerisi hava hücreleri ile dolar ve aerodinamik yapısı ile kusursuz bir uçuş sağlar. Uçuş koşulları, pilotun kilosu gibi değişkenlere göre farklılık göstermektedir.
- İpler: Yamaç paraşütü aktivitesinin kahramanı! Bir tanesinin 100 kilo taşıdığını ve her bir ekipman takımında onlarca ip bulunduğunu düşündüğümüz zaman yamaç paraşütünün süperman’i iplerdir diyebiliriz. Güvenilirlik konusunda kafasında soru işaretleri olanlar için de bu madde yeterince rahatlatıcı olmuştur diye düşünüyoruz ?
- Kuşam: Tahta ya da plastikten oluşan oturma kısmı, kumaştan sırtlık ve omuz askıları ile kolonlardan oluşur. Vücut ölçülerine ve uçuş pozisyonuna göre farklı şekillerde ayarlanabilir.
- Kolonlar: Yamaç paraşütünüzü taşıyan iplerin tamamının birleşip toplandığı metal halkaların bağlandığı yerdir. Pilotun kalkış esnasında tek bir noktadan paraşüte hakim olabilmesini sağladığı gibi bu ekipman sayesinde bir kuşamı çıkarıp diğerini takmak da mümkündür.
Yamaç Paraşütü ve Güvenlik
Akla en çok takılan konulardan biri de elbette güvenlik. Hayatın tadını oluklarımıza kadar hissedebileceğimiz yamaç paraşütü aktivitesi için güvenlik de elbette had safhada önemli. Yamaç paraşütünde insanların kafasını kurcalayan bazı yanlış bilgiler vardır. Mesela, ters rüzgarın kazalara sebep olduğu gibi. Oysa ki kazaların sebebi ters rüzgar değildir ve böyle bir durum yoktur. Kanadımız kalkış ve inişte rüzgarı tam karşıdan alacak şekilde serilir ve kalkış gerçekleştikten sonra rüzgarın esme yönü önemli değildir. Kazaların çok büyük çoğunluğu olumsuz hava koşulları veya pilotların yeni hareketler denedikleri akrobasi gösterileri sırasında yaşanmaktadır. Deneyimli pilotlar havayı kusursuz bir şekilde tanır ve uygun olmayan şartlarda uçuş gerçekleştirmez. Deneyimli pilotlar ile, eksiksiz ekipman kullanarak, güvenilir firmalar ile gerçekleştirdiğiniz uçuşlarda uçuşunuzun tadını çıkarmaktan başka yapacak bir şeyiniz yoktur ?
Tandem Yamaç Paraşütü Ne Demektir?
Yamaç paraşütü kesinlikle eğitim alınmadan yapılmaması gereken bir aktivitedir. Türkiye’de Türk Hava Kurumu ve bazı üniversite kulüpleri aracılığı ile alabileceğiniz yamaç paraşütü eğitimleri ile bireysel ya da tandem dediğimiz ikili uçuş gerçekleştirebilecek yetkiye sahip yamaç paraşütü uçuş pilotları olursunuz. Eğitim almadan gerçekleştirebileceğiniz yamaç paraşütü aktivitesi ise yolcu olarak katılabileceğiniz yamaç paraşütü aktivitesidir. Pilotunuza güvenin, arkanıza yaslanın ve manzaranın keyfini çıkarın! Tandem yamaç paraşütü olarak adlandırılan bu aktivitenin Türkiye’de en popüler olarak yapıldığı yer Fethiye Babadağ olup her yıl onbinlerce adrenalin tutkununu hayallerine kavuşturuyor.
Kanatlanıp uçmak, gökyüzünün eşsiz semalarında süzülmek, bazen yalnız kalıp bütün dertlerinizden sıyrılmak, kuşların sahip olduğu ayrıcalığın farkına varabilmek için gerçekleştirebileceğiniz yamaç paraşütü aktivitesi kendinizi en özgür hissedeceğiniz aktivitelerin başında gelir. Yamaç paraşütünün dahil olduğu aşağıdaki paket programları inceleyerek mutlaka yapılacaklar listenize bir tik atmak için kendinize bir şans verebilirsiniz ?
Bir doğa gününde görüşebilmek dileğiyle;
Doğadayız Ailesi