Şüphesiz ki yamaç paraşütü aktivitesi en çok korkulan ama hemen hemen herkesin en çok hayallerini süsleyen aktivitelerin başında gelir. Korkuluyor olmasının sebebi ise hakkında yeterli bilgiye sahip olunmamasıdır. Oysa ki doğru yerlerde, doğru ekipmanla, doğru bir eğitmen ya da yamaç paraşütü pilotu ile yapılan yamaç paraşütü aktivitesinin kaza riski yolda yürürken başınıza bir şey gelmesi riskinden fazla değildir ? Yetersiz bilgiler sebebiyle tereddütle yaklaşılan doğa sporlarından olan yamaç paraşütü hakkında enine boyuna bilgiye sahip olabileceğiniz yazımızı okumadıysanız sizi öncelikle bu yazımızı okumaya davet ediyoruz.
DOĞA SPORLARI KÜTÜPHANESİ-3 | Yamaç Paraşütü Nedir? Nasıl Yapılır?
Sonrasında da kafalardaki soru işaretlerinizin cevaplanmış olacağını düşünerek Doğa Sporları Kütüphanesi serimizin yeni yazısı olan En İyi Yamaç Paraşütü Uçuş Noktaları yazımız ile sizleri buluşturmak isteriz.
Türkiye, coğrafi özellikleri bakımından pek çok doğa sporuna ev sahipliği yapmakta. Bulundurduğu yamaçlar, uygun iniş noktaları ve kusursuz kalkış rüzgarı sayesinde yamaç paraşütü yapılabilecek ideal yerlerin de başında geliyor. Ülkenin hemen hemen her bölgesinde gerçekleştirilebilen yamaç paraşütü aktivitesi için en iyi uçuş noktaları nelerdir, onları ayrıştıran özellikleri hangileridir, hangi uçuş noktalarında tandem uçuş yapılabilir, eğitim uçuşları en iyi hangi bölgede yapılır gibi soruların cevaplarını arayalım:
- Babadağ-Fethiye/Muğla
Eğer söz konusu popülerlikse başka bir yamaç paraşütü noktasından bahsetmemiz söz konusu bile değil J Her yıl onbinlerce yerli ve yabancı turistin aktiviteye katıldığı yamaç paraşütü noktası Fethiye’nin en büyük ticari kaynaklarının da başında geliyor haliyle J Müthiş Ölüdeniz ve Kelebekler Vadisi manzarası, hemen hemen yılın 12 ayı yamaç paraşütüne uygun olan iklim özellikleri ve aktiviteyi gerçekleştirebileceğiniz çok fazla acentenin olması bölgeyi ayrıcalıklı kılan özelliklerden. Tandem uçuş dediğimiz ikili uçuşu gerçekleştirebileceğiniz Babadağ’da eğer şanslıysanız ve deneyimli bir pilota denk geldiyseniz 3500 metreye kadar yükselmeniz mümkün ?
- Uçmakdere-Tekirdağ
İstanbul’a yakınlığı ve uygun fiyatlı yamaç paraşütü imkanı sunması ile tandem uçuş deneyimlemek isteyenlerin tercih noktalarından biri olan Uçmakdere en alçak 250, en yüksekse 650 metre yükseklikte uçuş sağlıyor. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı olan Uçmakdere’de yamaç paraşütü yaparken hem mavinin hem yeşilin 50 tonuna birden tanıklık edeceksiniz. Yeni pilotlar ve tecrübesini geliştirmek için bireysel uçmak isteyen pilotlar için oldukça elverişli olan bu bölgede uçuşlar Ganos Dağı’nın yamaçlarında başlayarak havanın uygunluğuna göre 3 ayrı uçuş noktasında devam edebiliyor.
- Asas Tepesi-Kaş/Antalya
Akdeniz’in en güzel bölgelerinden biri olan Kaş harika manzaralara ev sahipliği yapması dolayısıyla elbette yamaç paraşütü için de oldukça talep alan noktalardan. 1000 metre yükseklikten uçuş deneyimi sunan Kaş’ta yamaç paraşütü yapmayı ayrıcalıklı yapanlardan biriyse büyüleyici güzellikteki Çukurbağ Yarımada’sı ve Yunanistan’ın Meis Adası’nı kuşbakışı izleme şansını sizlere sunması diyebiliriz.
- İnönü C Tepesi-Eskişehir
Eğer yamaç paraşütü eğitimi almak istiyorsanız yolunuz mutlaka Eskişehir’e düşecektir. Türk Hava Kurumu tarafından gerçekleştirilen zorunlu eğitim uçuşlarının gerçekleştirildiği bu bölge 130 metre yükseklikle acemi yamaç paraşütü pilotlarına ev sahipliği yapıyor. Bu aktiviteyi meslek olarak gerçekleştirmek, ya da yamaç paraşütü şampiyonalarına katılmak için mutlaka Türk Hava Kurumu’ndan ya da kuruma bağlı üniversite kulüplerinden eğitim alıp, tüm yamaç paraşütü uçuş aşamalarını tamamlayıp, deneyimlerinizi geliştirerek tandem uçuş yapabilecek t2 seviyesine ulaşmanız gerekmektedir.
- Dinamit Tepesi-Pamukkale/Denizli
Termal sulardan yükselen buharlar ve alabildiğince geniş tarlaları kapsayan bir manzara ile uçuş yapmak nasıl olurdu? Kulağa güzel geliyor değil mi? Genellikle başlangıç uçuşları için tercih edilen bu bölgede uçuşlar 300 metre yükseklikten başlayıp travertenlerin başlangıcındaki helikopter pistinde sonlanıyor. Başından sonuna kadar büyüleyici bir yolculuk.
- Nemrut Dağı-Adıyaman
Antik çağdan kalma ihtişamlı heykelleriyle adından sıkça söz ettiren Nemrut Dağı, kültür turizmi kadar yamaç paraşütü için de önemli bir yer. 2200 metre yükseklikten uçuş deneyimi sunan Nemrut Dağı, hem amatör sporculara hem de profesyonellere hitap ediyor. Uçuş esnasında Adıyaman ve Şanlıurfa’yı kapsayan geniş bir coğrafyayı seyredebilirsiniz.
- Munzur Dağları-Erzincan
Yamaç paraşütü sporunda marka haline gelmiş lokasyonlardan biri de Munzur Dağları. İlkbahar mevsiminde düzenlenen yamaç paraşütü festivali ile her seviyede sporcuyu ağırlayan Munzur Dağları, Erzincan Şehir Merkezi’nden 7 kilometre uzaklıkta. Amatör sporcular için 1300 ile 1500 metre arasında değişen elverişli tepelere sahip. Rakımı 3250 metre olan noktalar ise profesyonel sporculara unutulmaz bir uçuş deneyimi yaşatıyor. Karlı tepelerin oluşturduğu fantastik manzara unutulmaz dakikalar yaşamanızı sağlıyor.
- Abant-Bolu
Yılın her mevsimi harika manzaralara sahip olması ile adından sıkça söz ettiren Abant yamaç paraşütü için de tercih edilen noktalardan biri. Türk Hava Kurumu’nun eğitim uçuşları için en uygun alan olarak gösterdiği Abant uçuş noktasında 65 ile 125 metre yükseklikten kalkış ile başlayıp enfes yaylalardaki yeşil alanlara iniş yapabilirsiniz. Her bir yandan rüzgar alan Abant 450 ve 750 metre yükseklikteki tepeleri ile hem acemilere hem de uzman pilotlara hizmet edebiliyor. Her daim büyüleyen manzaranın üzerinde uçma hissi ise paha biçilemez ?
- Bozdağ-İzmir
Bozdağ, daha çok yarı profesyonellere ve kendi ekipmanına sahip sporculara hitap ediyor. İzmir’in güzelliklerinin ve rüzgarının keyfini çıkartmanın en güzel yollarından biri de yamaç paraşütü yaparak göklerde süzülmek olarak gösteriliyor. 1100 metre yükseklikteki Akçakmak paraşüt pistinde başlayan uçuşlar Bozdağ Ormanları’nı ve Küçükmenderes Ovası’nı kuş bakışı izleme fırsatı sunuyor. Güldalan Tepesi’nin 1300 metrelik yüksekliğini değerlendirmek isteyenler Emniyet Havacılık Kulübü’nün etkinliklerine katılıyor.
- Ali Dağı-Kayseri
Yamaç paraşütü yapmak için Kayseri’ye gelen ekstrem spor tutkunları iki farklı macerayı aynı yerde yaşıyor. Ali Dağı’nda tandem uçuşla ilk deneyiminizi yaşadıktan sonra Ali Dağı Yer Altı Şehri’ni de ziyaret edebilirsiniz. Hem göklerde süzülmenin keyfini yaşayabilir, hem de yerin altına ustalıkla inşa edilmiş tünellerin gizemli atmosferine dahil olabilirsiniz. Ali Dağı’nda, 1750 metre yükseklikten başlayan uçuşlar hava durumuna göre en az 10 en fazla 30 dakika sürüyor.
İster profesyonel yamaç paraşütü pilotu olun, ister yeni başlayan, ister sadece bu zevki deneyimlemek isteyen yolcu ? Türkiye’nin hemen her yerinde yamaç paraşütü aktivitesini gerçekleştirebileceğiniz, eğitim aldıktan sonra tecrübelerinizi arttırarak ilerleme katedebileceğiniz ya da hayatınızda mutlaka yapılacaklar listesine bir çizik atabileceğiniz yamaç paraşütü aktivitesi özgürlüğe atılan en büyük adım olacak sizler için. O hissi bir kere tattıktan sonra kanatlanıp uçma istediğinizin her geçen gün artacağına sizi temin ederiz ?
Bir doğa gününde görüşebilmek dileğiyle ?
Doğadayız Ailesi