Kim derdi ki Eskimo’ların nehirlerde ve denizlerde avlanmak için kullandıkları sea kayak diğer bir adıyla deniz kayağı bugün kendimizi denize yakın hissetmek istediğimizde yapabileceğimiz oldukça keyifli bir doğa sporu olsun. Pek çok insanın kano ile karıştırdığı ancak temelde pek çok farklılıklar barındıran sea kayak/deniz kayağı aktivitesini detaylı bir şekilde inceleyelim öyleyse;
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi sea kayak günümüzden 4000 yıl öncesinde ilk olarak Alaska, Kuzey Kanada ve Grönland’ın güneybatısında bizde halen Eskimolar olarak adlandırılan Aleut ve Inuitler tarafından avlanmak ve ulaşım aracı olarak kullanmak üzere geliştirilmiştir. Kuzey Amerika’nın bu denizci yerlileri kayakları, ahşap bir iskelete fok derisi gererek elde edilirdi. Daha sonra kayakların dış kaplamaları için kanvas adı verilen bir çeşit kumaş kullanmaya başladılar. Yerliler(bizim deyişimizle eskimolar) kayaklarını her hava şartında, içinde duruma hakim olabilecekleri şekilde hazırlarlardı. Suyun yüzülemeyecek kadar soğuk olmasından dolayı yüzme öğrenemeyen Eskimolar, denizde devrildiklerinde kayaklarından ayrılmak zorunda kalmadan özel bir dizi kürek ve vücut hareketleriyle kendilerini ve kayaklarını düzeltir, yollarına devam ederlerdi. Bu tekniği, bugün de deniz kayakçıları yani sea kayakçılar “Eskimo Roll” (Eskimo Dönüşü anlamında) olarak adlandırır ve uygularlar. Ancak bu tekniği kullanamam ben paniklerim diyenler de korkmasın! alabora olduğunuzda kayağınızdan kurtulmak 1.5 saniye bile sürmeyecektir ?Sea Kayağın tarihçesinden ve bulunuş amacından da kısaca bahsettikten sonra günümüzde eğlenceli ve oldukça keyifli bir spor olarak yapılan sea kayak aktivitesinin detaylarına gelebiliriz. Deniz hemen hemen herkesin yaz aktivitesi denildiğinde akla ilk gelen seçenektir. Durum böyle olunca suda yapılan her aktivitenin de ekstra cazip oluşu kaçınılmaz bir gerçektir. Sea kayak diğer bir deyişle deniz kayağı da denizde yapabileceğiniz aktivitelerin başında gelmektedir. Peki nasıl yapılır bu sea kayak? Birlikte inceleyelim.
- Aktivite süresince kullanacağınız kayaklar yaklaşık 5 metre boyunda 60 santimetre eninde tasarlanmıştır.
- Eskimolar zamanında avlanmak için kullanıldığından herkesin bedenine uygun özel kayaklar üretilerek kullanıcının kayakla tamamen bütünleşmesi hedeflenirdi. Ancak günümüzde spor aktivitesi olarak kullanıldığı için herkesin kullanımına uygun genel ölçüde kayaklar kullanılmaktadır.
- Kayakların içerisinde cockpit adı verilen yolcunun içine girmesini sağlayan bölüm mevcuttur. Serpinti eteği adı verilen malzeme sayesinde oturduğunuz yeri komple kapatıp iç bölümün su almasını tamamen engelleyebilirsiniz. Bu bölüm sayesinde alabora olduğunuzda bile kayağınızın içine su dolmayacaktır.
- Kayağın ön ve arka bölümünde bagajlar bulunmaktadır kısa ve uzun süreli yolculuklarda ihtiyaçlarınızı o bölümlere koyabilir ve ihtiyacınız olduğunda açıp kullanabilirsiniz.
Sea kayak yaparken güvenlik konusunda nelere dikkat etmeliyim?
- Her doğa sporunda olduğu gibi önceliğimiz mutlaka ve mutlaka güvenlik ve tedbir. Ne kadar iyi bir yüzücü olduğunuzun ya da profesyonel sea kayakçısı olduğunuzun bir önemi yok. Mutlaka aktiviteyi yaparken can yeleği kullanmalısınız.
- Doğa sporlarında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de tek başına yola çıkmamaktır. Yanınızda biriyle denize açılmanız, yalnız başınıza çıkacaksanız da rotanızı, gidiş-dönüş saatlerinizi bilgi olarak diğer arkadaşlarınıza aktarmanız gereklidir. Doğa sporlarında yalnız olmak her zaman tehlikelidir.
- Turlara çıkmadan önce rüzgarın ve havanın durumunu iyi tahlil etmek gerekmektedir. Denizin şakası olmaz derler ? Bu yüzden hava muhalefeti olup olmadığını birden fazla kaynaktan kontrol edip planınızı ona göre yapmanız çok önemlidir.
Tabi tüm bu saydığım güvenlik önlemleri sea kayak aktivitesini bir doğa sporu olarak bireysel yapmak isteyenler için geçerli. Elbette eğitimini almadan, yalnızca keyif için de sea kayak yapabilirsiniz. Üstelik bölgesel olarak Türkiye bu aktiviteyi gerçekleştirmek için oldukça elverişli. Ülkemizde sea kayak turu başlıca batıkşehir üzerinde ve kaş çevresinde olmak üzere iki farklı bölgede yapılmaktadır. İsterseniz sea-kayaking aktivitesi ile batık şehri keşfedebilir, Kekova batık şehrini en ince ayrıntısına kadar görebilir ve keşfedebilirsiniz ya da Kaş ve çevresini gezebilir, Liman Ağzı Koyu’nda ve Büyük Çakıl’da şnorkel yapabilirsiniz.
Sea Kayak yapmak için gerekli olan malzemelere bir göz atalım;
- Can yeleği
- Kürek
- Eldiven
- Neopren shorty ( soğuk havalar için gerekli )
- Şapka
- Güneş gözlüğü
- Neopren Patik ( soğuk havalar için )
- Pompa
- Kurtarma ipi
- Kuru çanta
- Kürek ipi
- Düdük
Ancak bunlar eğitim seviyesindeki kişilerde ve profesyonel sporcularda bulunması gereken ekipmanlardır. Siz günübirlik sea-kayaking aktivitesine katılmak istediğinizde gerekli ekipmanların hepsi sizleri karşılayacak ekip tarafından temin edilecektir. Yalnızca kendinizi açık denizde güneş yanıklarından korumak için güneş kreminizi sürmeniz, aynı şekilde korunmak için şapka takmanız ve güneş gözlüğünüzü yanınıza almanız konforunuz açısından iyi olacaktır. Gözlüğünüzü boynunuza sabitleyecek bir ip edinmeniz gözlüğünüzün emniyeti açısından faydalı olacaktır. Sonuçta gözlüğümüzü denizin derinliklerine bırakmak istemeyiz ?
- Aktiviteye başlarken her doğa sporu aktivitesinde olduğu gibi programın başında size verilen bilgileri iyi dinlemek ve anlamak önem arz etmektedir.
- Sea kayak yaparken başınıza gelebilecek en zorlu şey kayağınızın alabora olmasıdır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda etek denilen kısmı çözüp kayağınızın içinden kurtulmanız gerekmektedir. Eğitimin başında size nasıl yapacağınız anlatılacaktır. Sonrasında kayağınıza geri çıkmak için ekip arkadaşlarınızdan ya da size önderlik edecek rehberinizden yardım istemeniz yeterli olacaktır.
- Sea Kayak yapabilmek için 14 yaşını doldurmuş olmak ve 100 kilonun üzerinde olmamak yeterlidir. Herhangi bir ön deneyim ya da şarta ihtiyacınız yok!
- Üstelik denizde yapılan bir aktivite olduğu için yalnızca yazın yapıldığını zannedebilirsiniz. Eğer öyle düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü denizin ortasında neredeyse tamamen bedenimizle bütünleşen bir kayakla hiç ıslanmadan aktiviteyi tamamlamamız mümkün. Bu yüzden uygun ekipmanla ve müsait hava şartlarıyla yaz-kış aktiviteyi yapabilirsiniz.
Toplumda sea kayak hakkında bilinen yanlışların en başında kano ile aynı zannedilmesi geliyor. Hem görünüş hem de amaç olarak aynı gibi görünse de sea kayak ve kano arasında önemli farklar mevcut. Nedir bunlar?
- Sea Kayak yukarıda da anlattığımız gibi üstü kapalı oturabileceğiniz içine sığabileceğiniz bir bölmeye sahiptir. Bu bölme sayesinde kayakla adeta bir bütün olur ve hemen hemen birlikte hareket edersiniz.
- Kanoda ise üst bölüm tamamen açıktır ve oturduğunuzda birlikte hareket etmeyi amaçlamış şekilde tasarlanmamıştır.
- Sea Kayakta güverte mevcuttur ve çift palalı kürekler kullanılarak hareket edilir.
- Kanoda ise güverte yoktur ve tek palalı kürekler kullanılır.
Farklar küçük görünse de hem eskiden kullanış amacı, hem de günümüzdeki doğa sporları kategorisinde farklı değerlendirilen, temelde verdiği hissiyat ve amaç olarak farklılıkları olan sporlardır.
Oldukça keyifli bir aktivite olan sea kayakta ne kadar çok kürek çekip efor sarf ederseniz o kadar keyif alırsınız. Durmak yok, kollara kuvvet! ? İçinde bulunduğunuz kayıkla bir bütün halinde hareket etmek, deniz seviyesinde kürek çekmek tahmin edebileceğinizden çok daha keyifli olacak.
Kaş kadar güzel bir bölgeyi, denize sıfıra sıfır yakın bir konumdan, arada sazlıkların ve batık şehrin içerisinden geçerek, kürek çekerek keşfetmek eşi benzeri olmayan bir deneyim olsa gerek. Üçağız, Kekova, Batık Şehir, Kaleköy yani kısaca Kaş’ın en güzel noktalarının tadını kürek çekerek çıkartmak, keyfinize küçük aksiyonlar katmak, gözünüzün gördüğü manzaralarla yarışamasa da arkadaşlarınızı kıskandıracak fotoğraf karelerine sahip olmak ve en önemlisi unutulmayacak anılar için bir sea kayak programına katılmanız yeterli. Gezintiye mola verilen bölgelerden biri olan Kaleköy’de meşhur dondurmanın tadına bakmadan dönmeyin, bizden söylemesi! ?
Sevgilerle,
Doğadayız Ekibi