Hemen hemen herkes için tatil demek deniz demek, deniz demek huzur demek, keyif demek, dinlenmek demek. Peki bizde bu kadar güzel çağrışımlar yapan, canımız sıkıldığında kendimizi hemen bir kıyısına attığımız, sahillerinde saatlerce yürüdüğümüz, yalnızca bakmanın bile içimize huzur verdiği denizin derinliklerini de incelemek büyüleyici olmaz mıydı? Derin maviyi yakından keşfetmek için tek yapmanız gereken Tüplü Dalış yapmak. Bunu eğitim almadan, deneme dalışı dediğimiz, profesyonel rehberler eşliğinde 5 metrelik dalışlarla yapmanız mümkün olduğu gibi; Tüplü Dalış Eğitimi alarak daha özgür, daha derin ve daha büyüleyici dünyayı keşfetmeniz de mümkün. Tüplü dalış eğitimi nasıl verilir? Kimler verir? Nerede verir? Kaç gün sürer gibi sorularınızın cevapları bu yazımızda saklı..
Ömrümüzün en güzel yılları okula giderek sonrasında da çalışarak geçiyor diye düşünenlerden misiniz? Çocukluğumuzdan başlayan okul maratonumuz ergenlik ve gençlik çağlarımızın en güzel kısımlarını kapsıyor ve sonrasında da iş bulma telaşı ve yaşam kaygıları derken en güzel yaşlarımız sürekli koşuşturma halinde geçiyor. Hal böyle olunca hem zaman hem bütçe yaratıp yapabildiğimiz kısacık tatillerimiz daha da kıymetli oluyor. “Zaten yılda birkaç gün tatil yapabiliyoruz onda da eğitim mi alacağız yahu?” diye içinizden geçiriyorsanız “Tüplü Dalış Eğitim Programları” tam da fikrinizi değiştirecek türden. Bakalım Tüplü Dalış Eğitim programlarının içeriği nasılmış? Tatilimizi bir eğitim programına ayırmaya değer miymiş? J
Dalış eğitimi programları haftada iki oturum şeklinde gerçekleşmektedir.
İlk oturum pazar, pazartesi, salı; ikinci oturum çarşamba, perşembe ve cuma günleri yapılmaktadır. Günde 2 dalış yani üç günde toplam 6 dalış yaparak bu programı tamamlayacaksınız. Peki, dalış eğitimi programına dahil oldunuz; bu üç gününüz nasıl geçiyor birazcık bundan bahsedelim:
Otele giriş yaptıktan sonra sorumlu eğitmeniniz sizi bularak program hakkında detaylı bilgi ve dahil olduğunuz eğitim sisteminin kitabınızı vererek sizleri karşılıyor. Oturumun ilk gününde kahvaltımızı yaptıktan sonra servis araçları dalış teknesine ulaşımımızı sağlıyoruz. Tekneye vardığımızda işinde uzman eğitmen ve tekne personeli sizleri karşılıyor olacak. Tekneye girdiğimizde ilk işimiz olarak evrak işlerini hallederiz. Evraklarımızı imzaladıktan sonra eğitmenler sizlere gün içerisinde yapacağımız faaliyetleri konu alan ufak bir briefing verecektir. Peki bu faaliyetlerimiz neler?
1.Seviye dalış eğitimi için; Tekne, dalışlarımızı yapacağımız dalış noktasına gidene kadar eğitmenlerden deneme dalışı briefingi dinleyeceksiniz. Bu briefing sizlere sualtında nasıl nefes alacağımızdan, nasıl anlaşacağımıza, hatta nasıl palet vuracağımıza kadar yanlış bildiğiniz doğruları düzeltmek adına ufak bir eğitimdir. Birinci seviye dalış eğitiminin ilk dalışı deneme dalışı olarak yapılmaktadır. Bu deneme dalışı bire bir eğitmen eşliğinde yani sadece siz ve eğitmeniniz olacak şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunun nedeni sualtı ortamına adaptasyon sürecini hızlandırmaktır. Çünkü, tüplü dalış bir yetenek işi değil adaptasyon sürecidir. Bir birey 1 dakikada adapte olurken diğer bir bireyin adapte olması 20 dakika 30 dakikayı bulabilir. Sizlere daha konforlu bir eğitim verebilmek için hemen sualtı becerilerine geçiş yapmıyoruz. Aranızda “Ben daha önceden deneme dalışı yaptım gene de ilk dalışımı bu şekilde yapacak mıyım?” diyenleri duyar gibiyim. Sorunuzun cevabı evet, sizlerde ilk dalışınızı bu şekilde yapacaksınız. Bir grupla beraber eğitim alacağınız için sizleri gruptan ayırmadan eğitimlerin devam etmesi gerekmektedir. İlk dalışımızı gerçekleştirdikten sonra teknemize çıkıp öğle yemeğimizi yiyoruz. Yemeğimizi yiyip güneşleniyoruz ve eğitmenlerimizin gelmesini bekliyoruz. Çünkü asıl serüven bundan sonra başlıyor. Eğitmenler öğlen yemeğinden sonra gelip sizlerle ufak bir debriefing yapacaklardır. Daha sonrasında ise artık sualtı becerilerine yavaş yavaş başlıyor olacağız. Eğitmenler sizleri çağırarak ilk sığ su becerileri için sizlere briefing verecekler. İlk günün ikinci dalışında sığ su becerilerine geçerek tüplü dalış eğitimine başlamış olacaksınız. Sizlere sığ su ne demek, becerileri nelerdir? bunlardan bahsedeceğiz ama siz o anın heyecanı ile pür dikkat becerilere odaklanacaksınız ve dalışınızı bitirdikten sonra aklınıza gelecek; “sığ su ne demekti?” Tam bunun cevabını almak için otele dönerken eğitmenleriniz gelecek ve size diyecekler ki; “Bugün akşam yemeğinden sonra teorik eğitiminiz vardır. Dalış eğitimi alan arkadaşların katılımı zorunludur.” Bunu dedik diye sorularınızı cevapsız bırakmayacağız tabi ki. Teknede, otelde istediğiniz her yerde sorularınızı cevaplamak için eğitmenler hep çevrenizde olacak. Teorik eğitim nedir? Neler anlatılır?
Sorumlu eğitmenleriniz akşam yemeğinden sonra sizleri kapsamlı bir eğitim için bekliyor olacak. Diyeceksiniz ki “hocam okulda mıyız bu ne böyle kaç saat sürecek?” Her oturumda duyduğumuz serzenişler ?. Ama sonrasında görüyoruz ki saat 23:00 – 00:00 olmuş eğitimin olduğu bölümden yükselen kahkaha sesleri… Neyse çok spoiler vermeden teorik eğitimde neler anlatılıyor onlardan bahsedelim.
- Temel dalış işaretleri
- Dalış ekipmanları
- Su altı fiziği ve fizyolojisi
- Basınç hacim ilişkisi
- Dalış hastalıkları
- Güvenli dalış kuralları
- Dekompresyon tabloları
- İlk yardım
Yukarıdaki maddelerden anlayacağınız üzere teorik eğitim su altı eğitiminden çok daha önemlidir. Teoriğini bilmeden pratiğini yapmak güvensiz olur. İkinci ve üçüncü gün yapacağınız dalışlarda teorik eğitiminiz sayesinde “aa bak bu yüzden bunu böyle yapıyoruz” diyeceksiniz. Amacımız sizleri üçüncü gün sonunda buradan tam donanımlı bir dalgıç olarak göndermek.
İlk günümüzü yoğun bir şekilde bitirmiş oluyoruz. Teorik eğitimi sadece bir kere yapıyoruz o yüzden endişelenmeyin diğer günlerin akşamı sizin ?
Gelelim ikinci ve üçüncü günlere;
İkinci ve üçüncü gün, üçüncü günün son dalışına kadar su altında yapmamız gereken bütün becerileri eğitmenlerimiz eşliğinde tamamlıyoruz. Bütün dalışlarımızdan sonra eğitmenlerimiz sizlerle debriefing yaparak yaptığımız yanlışlarımızı düzeltiyoruz ve doğrularımızı pekiştiriyoruz. Üçüncü günün son dalışını 18m’ye gerçekleştirerek sizleri mezun ediyoruz. Son dalışımızı yaptıktan sonra artık sizler birer dalgıçsınız. Dalışımızdan çıktık kurulandık daha sonrasında eğitmenlerimiz eşliğinde dalış defterlerimizi dolduruyoruz ve mutlu son ?. Mutlu, gururlu ve tatlı bir yorgunlukla eğitim programımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz.
Eğitimimiz bitti sizleri özleyeceğiz diye üzülmeyin; tecrübe paketi, bir üst seviye eğitimi ya da günlük dalış organizasyonlarıyla dalışlarınıza devam edebilirsiniz. ?
Gelelim ikinci seviye dalış eğitimine;
Üç günde toplam altı dalış yapacağız. İkinci seviye dalış eğitimi birinci seviye dalış eğitimine göre bazı farklılıklar barındırıyor. Birinci seviyede anlattığım gibi ikinci seviye eğitimi aldığınız dahilinde otele ilk girişinizde eğitmenlerimiz sizleri karşılıyor. Dahil olduğunuz sistemin kitabını sizlere veriyor. Tekneye gittikten sonra eğitmeniniz sizlere oturum ve o gün hakkındaki briefingi yapacaktır. İkinci seviye eğitiminin ilk dalışını tecrübe dalışı olarak yapıyoruz. Bunun nedeni su altında sizi görerek eksiklerimizi tespit etmek ve bu doğrultuda eğitim programımızı ayarlamak. İkinci seviye programımız kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Bu değişiklik eğitim içeriği olarak değil eğitim sıralaması olaraktır. Örneğin; bir dalıcının yüzerliliği çok iyidir ve eğitmen ilk olarak navigasyondan eğitiminden başlayabilir. Bir diğer dalıcının yüzerliliğinde eksiklik vardır ilk günü tamamen yüzerlilik eğitimi yaparak tamamlayabilir. Bu programı ilk dalışınızdan sonra eğitmeniniz size debriefing’de anlatacaktır.
Peki bu üç günde yapacağımız beceriler nelerdir;
- Yüzerlilik
- Navigasyon
- İlk yardım
- Derin dalış
İlk günün sonunda birinci seviye eğitiminde olduğu gibi akşam teorik eğitimimiz olacaktır. Eksiklerimizi tamamlamak ve bilgilerimizi pekiştirerek yeni bilgiler öğrenmek adına ikinci seviye eğitiminde de teorik eğitim bulunmaktadır. Birinci seviye eğitimde olduğu gibi tüm becerileri tamamladıktan sonra yorgun ama mutlu ve gururlu birer dalıcı olarak mezun olursunuz 🙂
Tatilde eğitim de neymiş diyenlerinizin fikrinin “kulağa oldukça keyifli geliyor” yönünde değiştiğini düşünüyoruz 🙂 Hem su altı dünyasının kapılarını aralamak hem de yepyeni bir çevre edinmek için tatil ve eğitimi aynı anda aradan çıkartabilirsiniz!