Rafting Nedir? Düzce Melen Çayı'nda Günübirlik Rafting Heyecanı!

Şehrin gürültüsünden ve iş stresinden sıkılanlara harika bir önerimiz var! Hem düşük bütçeli hem konaklamasız hem de aksiyon dolu bir haftasonu kaçamağı mı istiyorsunuz? Öyleyse oldukça merkezi konumdaki Düzce Melen’de yapabileceğiniz Rafting aktivitesine göz atmalısınız! Takım halinde yapılan bu sporda ister kendi arkadaşlarını topla gel, ister tek katıl ve yeni arkadaşlar edinmenin heyecanını yaşa! Gelin detayları birlikte inceleyelim; Rafting, ekstrem sporlar denildiğinde akla ilk gelen aktiviteler arasında yer almaktadır. Düzce Melen Çayı’nda yapabileceğiniz bu aktivite ile;
  • Hem yoğun iş temposunda hareketsiz kalan vücudunuzu çalıştırarabilir
  • Hem günlük hayatın karmaşa ve stresinden uzaklaşabilir
  • Hem de adrenalin duygusunu tadabilmek için eşsiz bir zaman dilimi yaratabilirsiniz.
Öncelikle rafting hakkında biraz bilgi verelim:
  • “Nedir bu rafting, nasıl yapılır?” dediğinizi duyar gibiyim. Rafting, raft adı verilen botlarla akarsular üzerinde kürek hareketleri ile engellerin aşıldığı, dalgalar üzerinde ahenkle süzüleceğiniz bir takım sporudur. Aktiviteyi yapabilmek için rafting ekipmanlarına, debisi yüksek nehirlere ve bir takıma ihtiyacınız var. Aktivite öncesinde genel bilgilendirme ve ekipmanlar, hizmet almış olduğunuz firma tarafından sağlanıyor. Yani size sadece aktiviteye katılıp bu heyecanın tadına varmak kalıyor.
  • “Yüzme bilmem gerekiyor mu?” Rafting denince akla ilk gelen sorulardan. Hayır, Rafting aktivitesine katılabilmek için yüzme bilmenize gerek yok. Hatta herhangi bir ön deneyim ve şart da aranmıyor.
  • Peki “Üşümez miyim?” Rafting süresince kullanacağınız termal neopren kıyafetler vücut ısınızı koruyarak üşümenizi engelleyecektir. Neopren kıyafetler hizmet almış olduğunuz firma tarafından temin edilmektedir.
  • “Zorlanır mıyım? Güvenli mi?” Yukarıda da bahsettiğimiz gibi rafting bir takım sporudur. Nehre karşı kürek çekmek değil, akarsuya uyum sağlamak gerekir. Bu spor 6 ile 7 kişilik takımlar halinde yapılmaktadır. Takımların sistematik olarak aynı anda hareket etmesi aktiviteyi yaparken konforunuzu artıracaktır. Dünya Rafting Federasyonu’na bağlı rehberler ve kullanacağınız ekipmanlar ile herhangi bir güvenlik sorunu yaşamadan gününüzü tamamlarsınız. Tabi bu süreçte seçeceğiniz Rafting firması da önem arz etmektedir.
  • “Çocuğum da Rafting yapabilir mi?” Nehirlerin zorluk derecelerine göre alt ve üst yaş sınırları belirlenmektedir. Düzce Melen Çayı Rafting aktivitesinde 12 yaş üstü çocuklar veli izni ve refakati ile rafting etkinliğine katılabilirler. Bu işi meslek edinmiş Dünya Rafting Federasyonu’na bağlı rehberler sorunsuz bir gün geçirmeniz için sizlere destek olmaktadır.
Ülkemizde Rafting Yapabileceğimiz Noktalar Nerelerdir? Ülkemiz bu spor aktivitesini gerçekleştirmek için oldukça elverişli bir konuma sahiptir. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde debisi yüksek nehirler bulunmaktadır.
  • Melen Çayı (Düzce)
  • Dalaman Çayı (Muğla)
  • Köprüçay (Antalya)
  • Dim Çayı (Antalya)
  • Manavgat Çayı (Antalya)
  • Fırtına Deresi (Rize)
  • Kelkit Çayı (Tunceli)
  • Zamantı Nehri (Kayseri)
  • Çoruh Nehri (Erzurum/Artvin)
Rafting sporunun en çok yapıldığı akarsulardır. Türkiye’de rafting aktivitesi 1982 yılında Çoruh Nehri’nde yapılan keşif turları ile ilk adımlarını atmıştır. Düzce Melen’de Rafting Aktivitesinin Farkı nedir? Düzce Melen Çayı’nda Rafting aktivitesi 12 km’lik orta zorlukta bir etapta yapılmaktadır. Yılın her döneminde Rafting yapılabilmesi ve İstanbul’dan günübirlik ulaşım imkanı olması diğer Rafting noktalarına kıyasla tercih nedenidir. Kar ve yağmur suları ile beslenen bir nehir olması nedeniyle en keyifli dönemi  Şubat-Mayıs aylarıdır. Rafting aktivitesinin başlangıç ve bitiş noktaları tüm firmalar için aynıdır. Birçok firma “Bizim parkurumuz daha uzun!” gibi söylemlerde bulunsa da tüm firmalar için nehirde geçirilen süre eşittir. Tesisler rafting yapmaya elverişli olan alanlar içerisinde yapılanmıştır. Tesislerde Rafting Dışında Yapabileceğim Şeyler Var Mı? Melen Çayı üzerinde Rafting yapılabilecek alanların başlangıç ve bitiş noktalarında tesisler vardır. Bu tesisler doğa ve yeşil ile iç içe, standart seviyede olup lüksten uzaktır. Yeşillik içinde bulunan Melen Çayı üzerinde bulunan tesislerde rafting öncesi keyifli bir kahvaltı ve rafting sonrası mangalın keyfine varabilirsiniz. Bazı tesisler içinde At Safari, Zipline, Voleybol Sahası, Şelale Yürüyüşü,  Bungalow Konaklama gibi imkanlar ve aktiviteler sunulmaktadır. Rafting aktivitesini satın alırken kahvaltılı/yemekli/ulaşımlı şeklinde seçenekler ile ücretler degişmektedir. Ulaşımı nasıl sağlarım? Melen çayı İstanbul, Ankara, Eskişehir, Zonguldak, Bursa, Sakarya, Kocaeli ve Karabük gibi şehirlere yakın olması nedeni ile yoğun olarak tercih edilmektedir. İstanbul ve Ankara’ya ortalama 3 saat uzaklıkta ve ulaşım anlamında zorluk yaşamayacağınız merkezi bir konumdadır. Rafting aktivitesi için hizmet alırken İstanbul’dan ulaşımlı ya da ulaşımsız seçenekleri tercih edebilirsiniz. Çevre illerden ise kendi aracınız ya da toplu taşıma ile Düzce’nin Cumayeri ilçesine gelerek buradan kısa sürede tesise ulaşabilirsiniz. Özetle Neden Melen;
  • Bütün büyük şehirlerden kolaylıkla ulaşabilir ve günübirlik katılabilirsiniz
  • Haftasonunuzu rutininizin dışına çıkarak adrenalin dolu bir aktivite ile renklendirebilirsiniz
  • İster tek ister arkadaşlarınızı toplayarak gelebileceğiniz bir organizasyon planlayabilirsiniz
  • Rafting aktivitesi dışında doğa ile baş başa kalabileceğiniz yemyeşil saatler geçirebilirsiniz
  • Parkur orta zorlukta bir parkur olduğundan zorlanmazsınız
  • Aktivitede size eşlik eden, bu işi meslek edinmiş, Dünya Rafting Federasyonu’na bağlı rehberler ile heyecana doyarken aynı zamanda kendinizi güvende hissedersiniz.
Öyleyse siz de bütçenize uygun, heyecan dolu bir haftasonu kaçamağı için harekete geçin! Hem takım halinde yapacağınız rafting aktivitesi ile ekip ruhunu sonuna kadar hissedip harika dostluklar edinecek hem de yaşayacağınız aksiyon ile bütün haftanın iş stresini üzerinizden atacaksınız ? Sevgilerle Doğadayız Ekibi
İlgili Yazılar
Whatsapp